Mustafa ÖZLÜK

Mustafa ÖZLÜK

Arkadaş Candır

Değişmeden sürüp giden, baki gölgedir arkadaş. İnsanın her yaştan arkadaşı olmalıdır. Her yaşta arkadaşın olunca çocukluğun, gençliğin ve geleceğin daima gözünün önünde olur. Can cana, gönül gönüle huzur bulduğum kişilerdir arkadaş. Büyükdere saygı küçüklere sevgi her şeyden önde gelmelidir. Akranlarımızın şakalarını kendimizden büyükleri ve küçüklere yapmamız gerekir. Bizim şakalarımızı ve yükümüzü akranlarımız çeker. Her türlü güzelliklere açık, kötülüğe kapalı arkadaşlar seçmeliyiz.

Çevremizde iyi arkadaş seçebilmemiz için çocukluğumuzda en çok duyduğumuz şu cümledir. "arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim" denirdi. Bir de atalarımızdan en çok duyduğumuz söz yolunuz süpüre süpüre gez. Ayağına pislik bulaştırma denirdi. Sevgi iklimi içinde iyilikleri yaşayan gerçek arkadaştır. Bizi kötülüğe sürükleyecek arkadaşlar çevremizde hiç rast gelmesin. Ama dikkat etmezsek burnumuzun dibinde biteceğini de biliyoruz. Kötülerle işimiz olmadığı için onlara pek fazla değinmeyeceğim. Kötülükler herkesten uzak olsun. Çevremizde hele günümüzde çok kötü alışkanlıkları edilenleri görüyoruz. Onların adını bile anmak istemiyorum. Öyle günlere geldik ki sigara masum bir kötü alışkanlık haline geldi. Sigaraya erkek olduğun nereden belli olacak diye çevremizdeki insanlar tarafından teşvik edilirdi. En sık duyduklarımızdan birisi de bir kereden bir şey olmazdı. Paranı el alacak dumanını yel alacak derdi sana kalacak da denirdi. Doğru yolu göstermeye çalışanlar böyle derdi.

Günümüzde çoğu doğrular şimdi ters yüz oldu. Belki kadınlar erkeklerden daha çok sigara içiyorlar günümüzde. Kıyaslama doğru olmasa da somut durum bunu gösteriyor. Öyle günlere geldik ki bazı durumlarda masum hale geldi o davranışlar. Onun için analar, babalar ve öğretmenler çocuklarla da arkadaş olmalıdır. Gençleri her türlü kötülükten birlikte korumamız gerekir. Çünkü geleceğimizi yok etmek için gençlere tuzak kuruluyor.

Kötü arkadaş sağlığımızı, geleceğimizi karartır. Anne ve babalar çocukları ile arkadaş olmalıdır. Sevgi ve saygıyla güven oluşturarak her şeyi konuşabilmeleri gerekir. Elden duyup önlem alasıya çok geç olabilir. Onun için çocuklarımız daha çok yakınları ilgilenmemiz gerekir. Toplumumuzun geleceği gençlerimizdir. Onun için her türlü tuzak gençlere kurulmaktadır. Emperyalizm de insani ruh yoktur. Sömürüme, para kazanmak, kar etme hırsı ile doludurlar. Sadece kötü alışkanlıklar değil kötü gelecek hazırlanıyor. Bunları bilerek düşünerek gerekli tekbirleri beraber almamız gerekiyor.

Sorunları arkadaş çevresinde, görüldüğü yerde çözülmezse ,daha da büyüyerek toplumsal sorun haline gelebilir. Kötü alışkanlık edinenlerin aileye çevreye verdikleri zararları gazetelerden okuyoruz. Bu zarar boyutu öldürmeye kadar gidebiliyor. Kötü alışkanlık edinenler hırsızlık dahi büyük sorunlar açabilmektedirler çevremiz de.

Yakın çevreyi ile başlayan arkadaşlıklar okul, kışla, iş arkadaşları ile genişler gider. Çevre genişledikçe aileye daha büyük sorumluluklar düşüyor. Aile korumayı ve kollama yaparken görülen yanlışlara hemen müdahale etmelidir. Bu saklanacak utanılacak bir sorun değildir. Hemen müdahale edilerek emniyetli işbirliği sağlanmalıdır.

Elinde olmayan nedenlerle arkadaş grubu içinde kendini yanlış yerde bula bilirsiniz . Yani cahillerden, kötülerden iyilik beklenemez. Hep çevreyi ve başkalarını değil, bazı şeylerin de kendimizden kaynaklandığını söyleyebilmemiz gerekir. Bu tercihi kendimiz yapıyoruz ve bu pişmanlığın fayda vermeyeceğini de bilmemiz gerekir. Onun için arkadaş seçiminin çok önemli olduğu unutulmamalıdır. Doğru ve gerçekleri öğrenmeden geri durmayalım. Cehaletten kaynaklanan kötülüklerin herkese zararlı olduğunu bilelim. Doğru tercihle iyi arkadaş seçmeye çalışalım. Çevremizde gördüğümüz yanlışlara elveda diyerek uzaklaşmayı bilelim. Yanlış yere sürükleyecek arkadaşların hatırı olmaz.

Kötülüğü seçen için, haram helal diye bir şey olmaz. Ahlaklı arkadaş, erdemli insanları tercih eder. Doğru olana sarılmak yanlış olandan da hemen uzaklaşmak gerekir. Atalar ve öğretmenler hiçbir çocuk için kötülük düşünemezler. Onları kötü yolda görmek istemezler. Ahlaklı erdemli insani duyguları gelişmiş, güzel insan olmalarına çalışırlar.

İyi arkadaş kötü zamanda yanında olandır. Türkümüz ne diyor"" iyi günün dostları kötü gününde hani?" Gerçek arkadaşlar beraber ağlayan ,beraber gülendir. İyi günde, herkesin yanında olacağını bil. Kötü gününde sadece gerçek arkadaşlar yanında olur. Yine atalarımız ne demişler kimin dost kimin düşman olduğunu düşte gör demişler."

Gerçek arkadaş senin ilerlemeni isteyendir. Senin daha da ilerlemeni motive etmeye çalışır. Kendisi ile beraber çevresinin de gelişmesine ve güzelleşmesine çalışır. Birlikte iyilikleri ve güzellikleri yaşama daha da anlamlıdır. İzinsiz aileyi bile yanına giremezsin. Senin boş vaktin arkadaşın çalışma vakti olabilir. Onun için bugünkü koşullarda durumu müsaitse yanına gelmekte fayda var. Yoksa onun verimli geçecek zamanını çalmış oluruz.

" Harman yel ile düğün el ile demiş" atalarımız. Düğüne el gelmez arkadaş, akraba, yarenler gelir. Onun için iyi arkadaşları edinmeyi önemseyelim. En zor gününde gerçek arkadaşları yanında görebilirsin. Ama kan bağı olan akrabalarında mutlaka yanında olurlar. Sevgi ve saygıyı çevremizdekilere ve akrabalarımıza mutlaka göstermemiz gerekir. Mal değil sevgi iyilik ve güzelliklerle paylaşmak daha da önemlidir. Üzüntünün yok sevginin ve iyiliğin çok olduğu arkadaşca ,dostça yaşam olsun herkese.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.