Mustafa ÖZLÜK

Mustafa ÖZLÜK

Azmin Zaferi Ferdi

Varsa derdiniz söyler Ferdi’miz denilecek kadar , milletin gönlüne girmiştir. Küçük yaşta babasını kaybedince, yaşamın bütün çilesini yaşamıştır. Birçokları için özel bir yaşam görünse de çok çile çekmiştir. Belki de yürekten haykırması çileli yaşadıklarındandır.

1945 yılında dünyaya geldi. Beş yaşında iken babası öldürüldü. Babanın sağlığında malcılıkla uğraşıyorlardı. Dayılarının ekonomik durumu da iyi idi. Çok geçmeden dayıları da vurulunca, yoksulluğu kemiklerine kadar hissetti. Sürü ile küçükbaş hayvanları vardı. Peşine düşen olmayınca onlar da ortadan kalktı. Dayının da ortadan kaldırması ile yalın yoksulluk başladı Ferdi için.

ferdi-tayfur-1.jpg

Küçük yaşta garsonluk, çıraklık gibi el işlerinde çalışmaya başladı. Yoksulluğu ve acıları yaşayarak gördü küçük yaşta. Adana’nın dışında da çıraklık yaptı.

Harman kaldırma zamanında teyze oğluyla Konya’da bir çiftçinin yanında çırak olarak çalışmaya başladılar. Konuşulanların dışında da bunları farklı işlerde çalıştırmaya başladı. Çıkan bir kavganın sonunda işveren çiftçi tırpanla yaralanır. Resmen yarım topal olur.

Ferdi Konya’yı sever. Konya’da garsonluk ve benzeri bulduğu işlerde çalışırlar. Bir gün Mevlana’nın önünde teyze oğluyla dolaşırken ,çalıştıkları kişinin boyacılık yaptığını görürler. Adamla gırgır geçmek isterler. Sandığa ayağını kor hazırlık yaparken sol ayağı, sağ ayağı sık sık değiştirir adam başını kaldırır bir bakar bir zamanki çırağı öfke ile yerinden fırlayınca Ferdi ve teyze oğlu kaçıp gidiyorlar .Ferdi’nin Konya’da gerçekten geçmişi ve yaşantısı vardır. Belediyeler bu ünlü ismi kullanması gerekir. Kültür ve Turizm açısından önemli olacağı kanaatini taşımaktayım kişisel olarak.

Azmim zaferiyle yükseldi dedik ya. Babası ve dayısı öldürüldükten sonra Okulu bırakmak zorunda kalıyor. Şekerci çıraklığından tut, terzi çıraklığı gibi çok çeşitli işlerde çalıştı. Iş gönül eğlencesi ,ekmek parası için tutuluyordu. Her adımında şarkı mırıldanırdı. Şarkı mırıldanmakla kalmaz boş zamanlarında her türlü enstrümanı çalmaya çalışır ve denerdi. O azmi ve inancıyla çok çalışarak garibanların babası oldu. Kendini işine vererek yoksul bir çocuğun nerelere gelebileceğini en somut şekilde millete gösterdi. Çalışarak hedefine ulaşmanın en somut örneğidir Ferdi Tayfur.

Film, senaryo, müzik, beste derken en meşhur sanatçı oldu. En ünlü gazinoların ve fuarların baş solisti oldu. En fazla seyirciye konserler verdi. Dürüst ve mert kişiliği ile Konya’da çok sevildi. Konya’nın Baba lakaplı beş kişisi İzmir’de konserine gittiler. Bütün güçlerini kullanarak çeşitli yöntem deneyerek polisi geçemediler. Yirmi metre yaklaşamadılar. Polisin barikatını ve engelini geçemediler.

Halkın sanatçısı olduğunu kanıtlamak için öldükten sonra eserlerinden telif hakkı alınmasına karşı çıkmıştır. Sanatını mirasçılarına bırakmamıştır. Ben bunu halkım için yaptım, dolayısıyla bu halkımın malıdır demek istemiş eserlerine.

Geri çekilip kağıda Konya’dan babalar yazarak kartonu tutmaya başladılar. Beş dakika geçmeden adamları geldi. Bunları dağdaki özel mekena götürdü. Konserden sonra Ferdi Tayfur geldi. Sabaha kadar yeme, içme, müzikle hasret giderip birlikte eğlendiler. Vefa duygusu insanı özgüdür. Insan kıymetini insan olan bilir. Vefa duygusu olmayan insanı eksik bil. Ferdi Tayfur tanıdıklarına sarılan sahip çıkan bir insandı. Hiçbir konuda ben şu oldum demedi. Gönül dostluğu ve alçak gönüllülüğü herkese karşı ömür boyunca sürdü.

ferdi-tayfur-2.jpg

Konya’daki özel yaşamı dilden dile dolaşır. Özel hayatı diyerek gerekli noktayı koyalım. Bugün için rahmetli Ferdi Tayfur’dur. Onun sanatına her daim saygı duyalım. Arkasından rahmet dileyelim. Tüm sevenlerinin başı sağ olsun.

Bulunduğu doruklarda da kişiliğini ve alçak gönlünü kimseden esirgemedi. Emek verdiği ve İçinden geldiği insanlarla beraber olmaya devam etti. Yaşamı boyunca dik durdu. Gördüğü sevgi ve saygıyı aynı şekilde karşılığını verdi halkına.

Sanat toplum için çok önemlidir. Sanatın her türünün topluma faydaları farklıdır. Ferdi Tayfur bir zamanlar TRT’de yasaklı sanatçılardandı. Anlamlı oldu mu yasak? Zamanında Türkiye’nin 5/1’i filmlerini izledi. Kaç kişinin kasetli milyonu geçti. Renkler ve zevkler tartışılmaz. Sevene Ferdi’nin müziğini niye sevdin denmez. Kendini kabul ettirdi, kabul gördü. Müziği ve sanatı ile Ferdi Tayfur.

Sevgi ile gönle giren kolay kolay çıkmaz. En somut örneği Ferdi Tayfur. Her canlı gibi Ferdi rahmete erdi. Yerde nur içinde, sevenlerin gönüllerde yaşasın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.