Mustafa ÖZLÜK

Mustafa ÖZLÜK

Bacasız Sanayi

Turizm için neden bacasız sanayi deniyor? Üretmek için sanayi gerekir. Turizm hizmet sanayidir. Müşteri memnuniyeti ön plana alınır. Güler yüzle ayrılanlar gittikleri yerlerde bizim reklamımızı yaparlar. Memnun olmayana para versen bile reklam yaptıramazsın. Gelen her insanı kendi yerimize koymalıyız. İyi hizmet Güleryüz gösterilmesi, aldatıldım imajı verilmemesi gerekir. Farklı davranışla kendi ayağımıza kurşun sıkmış olacağımızı bilmeliyiz.

Renkler ve zevkler aynı olmadığı gibi turistlerde farklılık gösterirler. Onun için çok çeşidi vardır. Herkes aynı amaçla seyahat etmez. Bazı yörelerde mevsimlik olan turizm bazı yörelerde yıla yayılır. Turizmi renklendirme ve çeşitlendirme kişinin veya işletmecilerin yeteneğine bağlıdır.

Görme, bilme, eğlenme yeni yerler, keşifler için insanlar geziler yaparlar. Kültür seviyesi yükseldikçe turizmin daha da önem kazanmaktadır. Kış turizmi de gelişmiş ve altyapısı olan yerlerde yayılıyor. Turizmin çok çeşitleri vardır. İnanç turizminden tut, tarım eko ve kongre turizm çeşitleri vardır. Reklam, kalite hizmet sunabilmeye göre turizm çeşitlenmektedir.

Kapı Cami civarında geziniyordum. İki kişi yüksek sesle konuşarak yürüyorlardı. Konuşma dikkatimi çekti. Birisi diyordu ki, Avrupa'da köyde, kentte herkese fiyatlar aynıdır. Bizde neden çok farklıdır fiyatlar. Turizm bölgelerindeki fiyatlar çok yüksektir. Adama göre fiyat söyleniyor. Kısaca doğruluk, dürüstlük çağrısı yapıyor milletimize. Bu olmazsa başarılı olamayız nokta.

Turizmde yeterli gelişmeyi sağlayamadığımız bir gerçektir. Yeterli olmadığın konuşulabilir. Yıllar önce bir Türk turistlere rehberlik yapıyor. Akşama kadar ormanda temiz havada kalıyorlar. Ormanda sergiledikleri temizliği, otelde göstermiyorlar. Tercümanın bu dikkatini çekiyor, soruyor turistlere doğadaki temizliği otelde uygulamıyorsunuz. Cevap şu oluyor. Doğa çok temiz ve otel pistir. Ortama, duruma göre davranıyorlar. Çok acı bir ders değil mi bu? Her zaman kazandıran doğruluk, dürüstlük, temizlik ve güler yüzlü olmaktır.

Akhisar'da bir çiftçimiz dillere destan bir üzüm yetiştirmiştir. Meraklı biri gitmiş. Bağ çubuğu istemiş. Sevinç ve neşeyle vermiş. Adamları dönüp giderlerken arkalarına bağırmış. Su, hava, güneş her yerde vardır. Bütün canlılar için çok önemlidir. Aynı su, güneş bulunur belki hava bulunmaz diyor. Şişeyle hava takdim ediyor. Her şey kalite olsa bile, onu oluşturan etkenlerde görmek bilmek gerekir.

Turizm ilkeleri mutlaka olmalıdır. Devamlı olacaksa temizlik, nezaket sevgi dili çok önemlidir. Dürüst işletmeciliğin dışına çıkılmamalıdır. Fırsatçılık ve farklı fiyat uygulaması yapılmamalıdır.

Ali Nurşani yurt dışında yaşayan bir halk ozanımızdır. Kendisi gibi oğlu Engin Nurşani'de yurt dışında kalıyor. Genç yaşta kanser illetinden öldü. Ölmeden önce her yıl Vatan hasretiyle yurdunu ziyaret ediyordu. Belki bir heves veya çeşitli nedenlerle Türkiye'de turist gibi gezmeyi severmiş. Dili Türkçe ama Arap turist gibi dolaşıyor. Bir kebapçı dükkanına girmiş duvara asılı fiyat listesindeki masanın yanına oturmuş. Ben var kebap yemek demiş kebabı getirmişler. O gün fiyat listesini görüyorum ve kebap yüz yirmi beş lira görülüyor. Hesabı getir dediğinde beş yüz liralık hesap geliyor. Hemen Türkçe konuşmaya başlıyor. Patron geliyor her şey değişiyor. Yatıştırıyorlar, sakinleştiriyorlar parayı almıyorlar. Her yıl gel bizim misafirimiz ol diyorlar. Olay böylece kapanıyor. Baştan beri söylemeye çalıştığımız dürüstlük dürüstlük ve her zaman dürüstlük.

Birkaç gün önce yine turizm bölgelerimizden birinde nar suyu içmiş turist. İki bardağa istenen fiyat bin iki yüz lira almış. Biraz sonra pahalı olduğunu düşünerek gitmiş zabıtaya şikayet etmiş. İki yüz lirası kaldı, bin lirasını aldı . Kazandık mı kaybettik mi bana göre bin lira değil, bir milyon, bir trilyon kaybettik geleceği kaybettik.

Yanlış içinde bir kişi kazanmış görünebilir, Gerçeğe göre bil ki bin kişi kaybedersin. Kazancım bereketli hak edilen, helal kazançtır. Doğru ve dürüst olan her zaman kazanır. Eğri olan baltayı taşa vurur, belasını da bulur.

Doğayı vahşice katlederek geleceğe mirasımız ne olacak? Gelenleri beton içinde mutlu edemezsin. Beton sana kalsın paracı. Doğa, doğal haliyle insanlığa kalsın. Herkes mutlu olmayı sağlıklı ortamda bulur. Turizm kültür işidir. Turizmi ağırlama ve geleceği planlamada kültürü gerektirir. Rastgele Turizm olmaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.