Songül KARAMAN

Songül KARAMAN

Hayatı ertelemek - 2

Başarısız olunacağı düşüncesi de yapacaklarınızı erteleme de önemli etkenler arasındadır. Ya bu işi iyi yapamazsam ya da tamamlamam uzun sürerse gibi kaygılar başarısızlık korkusunu tetikleyerek bir işe başlamanıza engel olabilir.

Aslında karşılaştığınız başarısızlıkların dersler çıkarmanız ve tecrübe kazanmanız için önemli fırsatlar olduğunu fark etmek kaygılarınızla baş etmede size yardımcı olacaktır.

Bazen de başarı size problem gibi gelebilir eğer başarılı olursam hep daha yüksek beklentiler ile karşılaşma herkesin gözü üzerinde olacak gibi düşünceler işlerinizi aksatabilir.

Dengeli tutumlardan uzaklaşmak da bizi zorlayan bir etkendir. Örneğin bir işi yaparken mükemmellik aramak, standartlara uysa bile beğenmeyerek sürekli başa dönmek işimizi tamamlamayı ertelememize neden olabilir. Bunu yenmek için yaptığınız işin doğru ve iyi olduğunu telkin ederek tamamlamak yönünde ara vermeden bitirmeniz olacaktır

Olayları olduğundan fazla abartmak da basit işleri bile sıkıntılı hale getirebilir. Hemen yapacağınız şeyler gözünüzde büyümeye başlar. Bu da size yük gibi geleceğinden hep yarına kalsın mantığı zihninizde rahatlama yaratır. Aslında yapacağınız işler yavaşlatma hatta durdurma noktasına getirmiş olursunuz

Diğer bir erteleme bahanesi de yapacaklarınız için doğru zamanı beklemek. Peki neye ve kime göre doğru zaman. Bunu gözden geçirmek lazım. Belki eyleme geçtiğiniz de en doğru zaman olduğunu göreceksiniz. Bazı durumlarda sonuçlar ilerlemeye bağlı ortaya çıkar Bu yüzden deneyimlemek ve görmek en iyi seçim olacaktır

Ertelemenin altındaki nedenlerden biri de bir işi nasıl yapacağını bilmemek, izlenecek yol ve yöntemler hakkında bilgi eksikliğidir. Beklemek yerine araştırarak size en yakın ve kafanıza yatan yöntemleri denemeye başlayabilirsiniz. Hangi yöntemi uygularsanız uygulayın önemli olan sizin bu yolda gösterdiğiniz ki emek ve çabanızdır.

Şimdi erteleme alışkanlığından kurtulmak için neler yapılabilir bunlara değinelim.

Öncelikle kendinize dair olumsuz duygulardan uzaklaşın. Mesela ben başaramam, zaten hep kötü sonuçlar beni bulur gibi düşünce kalıpları ile yola çıkarsanız istekli ilerlemeniz çok zor olacaktır. Bunun yerine ben başarabilirim düşüncesi ile ilk adımı atarak yetersizlik duygusundan uzaklaşabilirsiniz. Hedefleriniz ulaşılabilir ve gerçekçi olmalıdır. Bu şekilde iyi sonuçlar elde etmeniz daha kolay olacaktır. Zamanınızı verimli kullanmak için daha dinamik olduğunuz saatleri çalışmak için seçebilirsiniz bu sayede aktiflik oranınız yüksek olur ve işleriniz yarım kalmaz. Ertelemeyi ortadan kaldırmak için bir yöntem de yapacağınız şeyleri kolaydan zora doğru sıralamaktır. Yavaş yavaş uyumlama sağlamanız mümkün olacak ve performansınız. Ertelemekten kurtulmak için en etkili seçenek de motivasyondur. Sizi en iyi motive eden kaynakları tespit ederek bu faaliyetleri de işlerinizle planladığınız doğrultu da uygulamayı ihmal etmemelisiniz. Artan motivasyonunuz sayesinde her alanda ideal seviyeye ulaşmayı başlatabilirsiniz. Tüm çözümler sizde saklı bunları keşfederek uygulamak hayatınızı daha güzel ve istediğiniz yönde olmasına olanak sağlayacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.