Mustafa ÖZLÜK

Mustafa ÖZLÜK

Birlik İle Sağlanır Dirlik

Bildiğimiz gibi en küçük birim aile toplumda. Toplumun temeli olan aile ne kadar sağlam olursa, geleceğimiz baki olur. Oğlan yer oyuna giderse, çoban yer koyuna giderse, canlar dayanmaz bu oyuna. Birlikte hareket etmedikçe, konuşmadan, yararlı fikirleri üretmeden bütünlük sağlanır mı? Birlikte konuşarak alınan kararlar anlam kazanır. Bunu toplumun içinde ikinci büyük aile kabul edilen okulları ele alalım. Bir durum karşısında biri gecedir biri gündüz derse orada birlik ve huzur olur mu?

Zorlukların yenilmesinde birlik olmanın önemi okullarda kavratılır. Biz okullarda bu ruhu kazandık bize bunu kazandıran öğretmenlerimize minnet duyuyoruz. Üzerinde yaşadığımız vatanın kanla kazanıldığını bunu korumanın en önemli yurttaşlık olduğunu bize öğrettiler. Bayrağımızın altında yaşayan herkesin kardeş olduğunu söylediler. Biz bunları öğrendik inandık ve yaşadık. Fırtınalar bizi farklı duygu ve düşüncelere taşımadı. Bütünlüğümüze vatanımıza bayrağımıza her koşul da sahip çıktık.

Sınırları belli ve bir bayrağın altında yaşayan geniş aileye millet denir. Milletimizin başarılı olması birliğimize bağlıdır. Birliğimizi bozmaya çalışanlar haindir. Özü sağlam olmayanlara, içinde bulunduğumuz koşulları kullanarak şüphe uyandırmaya çalışırlar. Ağacın aynı yerine baltayı fazla vurdukça yıkılacaktır. Millet bir ve beraber olduğunda yıkılmaz. Onun için gedik açmaya çalışanlara fırsat vermemek gerekir. Oyuna gelmeyip kurulan tuzakları ve oyunları bozmak gerekir. Büyük milletimizin nereden nereye geldiğine bakmak bile yeter. Daha da ileriye gideceğimizden kimsenin şüphesi olmasın.

Bizim kendimiz olmamız birlik olmamız yetecektir. Milletini sevenler onun kalkınmasına ve gelişmesine var güçleriyle çalışırlar. İki günü aynı olan zarardadır. Kendimiz ve milletimiz için üretmek temel görevdir bize. Üretmek kendimiz için ailemiz için milletimiz için sorumluluktur. İşini severek en iyi yapmaya çalışmamız gerekmektedir. Mehmet Akif ne demiş kim kazanmazsa ekmek parası dostunun yüz karası düşmanının maskarasıdır. O duruma düşenlerin geleceği de perişan olur. Olumsuz bir şekilde toplumumuzu etkiler. Onun için üretmek yurtseverliktir. Her yaşta gücümüze göre üretimin içinde olmamız gerekir.

İnsan her gün kendini yenileme çabası içinde olması gerekir. Zaman durmadığı gibi öğrenmede durmaz. Zaman içinde her şey büyür gelişir. Çağımızda bilim alanında çok hızlı gelişmeler oluyor. Öğrendik ben bilirim dediğimiz zaman çağın gerisine düşeriz. Yeni şeyler öğrenemeyen, üretmeyen insanlar çağın dışına kalır. Gelecek için dönen bilim yarışının dışında kalmamız gerekir. Gelişim sürecinde, bilimin içinde olmamız gerekir.

Toplumun içinde herkesin sorumluluğu vardır. Erdemli insanlar bu sorumluluktan kaçamazlar. Kendine ailesini ve çağına katkı sunmaya faydalı olmaya çalışırlar. Biz öğrendiğimiz vatan sevgisini alanlarda uygulayarak gençlere örnek olmamız gerekir. Onun için görev ve sorumluluğumuzu bilerek hareket ettirmemiz gerekir. Yaşam bizi bir gün kenara bırakacaktır. Bu bayrağı gençler taşıyacaklar. Onların da sorumlu bireyler olarak yetiştirilmeleri en önemli görevdir.

Üretmeden ve çalışmadan yurttaşlık görevi yerine gelmez. Üretimin bir yerinde aklınla bedelinle mutlaka olman gerekir. Atalarımız sözle peynir gemisi yürümez demişler. Kısaca ilim ve bilim yolunda çalışarak hem kendimize hem çevremize faydamızın olması gerekir. Gevşetici zihniyete ve cehalete aldanmamak gerekir.

Zor günlerde elini taşın altına değil gövdeni koyman gerekir. Vatanın ve milletin için seyirci olursan görevini yapmamış olursun. Her şeyin yayıldığı gibi olumsuz örnekler de çok hızlı yayılır toplumda. Onun için sorumluluk taşıyanların iyi örnek olmaları gerekir. Aklın yolunda bilimin ışığında uyanık ve diri olarak üretmek ve çalışmak gerekiyor.

Sefillerin ülkesi değil mutlu insanların ülkesi olursak mutluluk anlam kazanır. Birlikte üreterek birlikte kardeşçe yaşamayı öğreneceğiz. Emperyalizm, çağımızda halkın arasına ikilik sokarak kendi işini kolaylaştırdı. Eskiden olduğu gibi top tüfek kullanmıyor. Vatandaşı vatandaşa kırdırmayı seçti. Onun için ona kolay lokma olmamak gerekir. Birlikte daha güçlü olarak hainleri çatlatalım. Birlikten kuvvet doğduğunu hiçbir zaman unutmayalım. Her zaman birlikte olmanın faydasını bilelim. İyi günde ve kötü günde birlikte olursak çabuk çıkarız aydınlığa.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.