Mustafa ÖZLÜK

Mustafa ÖZLÜK

Ekmek Temel Besin

Dengeli beslenme, vücudun günlük ihtiyacı kadar, bütün besinlerden tüketilmesi gerekir.
Yeryüzünde bütün toplumlarda beslenme geleneği aynı mıdır?
Bizim gibi ekmeksiz doymayan veya gelişmekte olan ülkelerde ekmeğin birinci temel gıda olması nedenleri nedir? Toplumumuzda ekmek kalitesi yeterli mi? Neden ekmeğin çok israfı yapılmaktadır?
Toplumumuzda beslenme konusunda bilinç düzeyimiz nedir?
Çok televizyon kanalı var her konuda sürekli yayınları var. Bilimsel beslenme ile ilgili neden yayınları yoktur.?
Toplumumuzda su tüketim bilinci nedir? Temizlik bilinci nedir? Neden bu konularda salgın hastalık görüldüğünde yayın yapılıyor? Sağlıklı, toplumu oluşturmak için beslenme ile ilgili sürekli yayın gerekmez mi?
Toplumdaki bireylerin suçu mu fazla ekmek tüketmek? Yoksa onlara gerekli temel eğitimin, sağlıklı beslenmenin tam ve doğru olarak anlatılmaması ,gerekmiyor mu? Toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi gerekmiyor mu? Yazılı ve görsel basının böyle bir sorumluluğu yok mu?
Ekmek üreticiler birliği ekmek üretimine yönelik konuşması gerekmez mi? Acaba neden ahmakların tükettiği dedi? Sen niye ekmek üretiyorsun o zaman. Türkiye'de yıllık 210 kilogram ekmek tüketiliyor kişi başına, bu Avrupa ülkelerinde 45-50 kilogram olarak tüketiliyor. Burada ekmek kalitesinin konuşulması gerekmez mi? Halkımızın sağlıklı güvenli besleyici ekmek yeme hakkı yok mu?
Köylerde ve kırsal kesimlerde anneler ekmeği çiğner, beze sarar çocuğun ağzına emmesi için verirlerdi. Bu anne, temel gıdalar içerecek mama veya başka ek besinler vermek istemez mi?
En önemlisi çocukların beslenmeleri ,doğru ve düzgün yapılması gerekir. Çünkü onların hem bedeni hem de , beyinleri gelişim halindedir. Sağlıklı ve dengeli beslenmek onlar için çok çok önemlidir.
Çocukların ilk eğitime erken başlaması bilimsel olarak söylenir durur. Demek ki çocuklar için her şey çok önemlidir. Anne karnında başlayarak, ömür boyu sağlıklı ve dengeli beslenmeleri gerekmektedir. Çünkü bunların her türlü hastalıktan korunabilmeleri düzenli beslenmeleri ile sağlanır. Sağlıklı beslenmeye anne karnında başlayarak ömür boyu sürmesi gerekir.
Çocukların temiz hava alması gerekir. Çocukların temiz ve güvenilir gıdalara ulaşabilmesi gerekir. Saf ve iyi niyetle raf ömrü uzun yapılanlar bile çocuklar için doğru değildir. O zaman bundan ötesine ne söylenebilir?
Hepimiz biliriz duyarız ve söyleriz. Çocuklar taze bir gül çabuk solar deriz. Onun için bu güllerin solmaması, iyi gelişmeleri bir temel hak ve ödevdir. Çocukları soldurmak demek geleceği söndürmek demektir.
Ülkemizin kamu kurum ve kuruluşlarımızın aileleri eğitmenleri gerekiyor beslenme konularında. Doğru ve dengeli beslenme okullarda yaşama sokulacak şekilde öğretilmesi gerekir. Sağlıklı beslenmeyi çok iyi öğrenen çocuk sigara alkol ve kötü alışkanların tuzağına düşmez.
Temel ilke olarak sağlıklı beslenmeyi seçebiliriz. Bilinçli beslenme ile farklılık yaratabiliriz suyumuzun temiz havamızın temiz gıdalarımızın güvenli ve temiz olmasını sağlana bilir. Bilinçli ve dengeli beslenen nesiller, teknoloji ve bilim yarışında üstün başarılar sağlayabilirler.
Her şeyin başı sağlıksa, bunları mutlaka başarmak gerekir ,geleneksel alışkanlıkların sorumlusu halk değildir. Onlara gerekli doğruları anlatarak göstererek bilimsel beslenme alışkanlıkları kazandırılması gerekir.
Kanallar gereksiz dizi ve şovlar yerine halkımızın eğitimine bilimine beslenmesine katkı sunacak yayınlar yapması gerekir. Temiz ve dengeli beslenebilmek sağlıklı gıdalarla mümkündür. Kimse para kazanma hırsıyla sağlığımızla oynamasın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.