Mustafa ÖZLÜK

Mustafa ÖZLÜK

Hesap bilmezem

Yüzsüzdür insanoğlu/ Kimse bilmez fendini/ Kime iyilik yaptıysan/ ondan koru kendini. Böyle uyarıp, sesleniyor Mehmet Akif Ersoy. Vatanımızda koruyup, ekmeğimizi bölüştüğümüz Suriyelilere bak. Mehmet Akif Ersoy sanki bugünleri görmüş gibi tanımlamış. Bayrağa onurlu insanlar savaş anında bile dokunmazlar. Savaşın bile kuralları vardır. Kısaca hastane, okul, çocuk, yaşlı korunur iki taraflarca. Ama Suriye'de Türk bayrağını yakıyorlar. Türk bayrağına uzanan eller er geç kırılır, kırılmalıdır da.

Konu ne kadar başka olsa da bir iki cümle yazmam gerekiyor. Savaşın kuralı var da milliyetçiliğin kuralı yok mu? Kimlere mülteci gözüyle bakılabilir? Çocuk, engelli, yaşlılar, kadınlar ve erkekler mülteci gözüyle bakılabilir. Sorumluluk almış erkek vatanında savaş varken kaçarsa haindir. Haine mülteci gözüyle bakılmaz.

Ekmeğimizi bölüştüğümüz milyonlarca mülteci pahalılığa neden değil mi? Ev kiralarının artmasına neden değil mi? Bizim ölçüler onların standartları uymaz ama tahminen şöyle bir hesap yapalım. On milyon ülkemizde göçmen olduğunu kabul edelim. Her eve on kişi yerleştiğini düşünelim. Bir milyon evde mülteciler yaşıyor. Bunlar gittiği zaman acaba ev kiraları gerilemez mi?

Enflasyon, fiyatların genel seviyenin sürekli olarak artmasıdır. Bunu anladık da neden Avrupa ülkelerinde sürekli yüksek enflasyon olmuyor? Temel etken adalet, üretim bölüşümdür diyelim. Belki de en önemli etken denetimsizlik diyebiliriz.

Bizdeki enflasyon değil vahşi canavardır. Limon tarlada bir lira etmez iken şimdi kilosu yüz liradır. Tanesi on beş- yirmi liradan satılıyor bunun adı nedir? Avrupa ülkelerindeki Enflasyonun toplamı bizim Enflasyonun neden yarısını etmiyor? Bizim çarkımızın dönmesini engelleyen, tekerimize çomak sokan kimler acaba? Bilmiyoruz demek doğru değildir, yeterli bir cevap da değildir. Neden başka ülkelerde enflasyon önlenebiliyor da bizde önlenemiyor? Bizde enflasyonun yıllarca sürmesi doğru değildir. Bir sene, on sene, böyle yüz senedir şamar yemez arkadaş.

Ekonomi bilimdir, ekonomi matematiktir. Ekonomi üretimi eşit ve adaletli bölüşümdür.

Yapılan her şey plan üzerine yürütülür. Yasalar uygulanıyor mu? Adalet sağlanıyor mu? Kurallar tıkır tıkır işletiliyor mu? Saldım çayıra mevlam kayıra demekle olmaz. Bilinçli, verimli üretim ve adaletli bölüşümün mutlaka sağlamalıdır. Diğer türlü hayat bağlılığı sürer, mutsuz insanlar artar.

Bireysel birikimini herkes dilediği gibi değerlendirebilir. Millet malını milletçe koruyor muyuz? Milletin malında tüyü bitmedik yetimlerin hakkı vardır. Millet malı hiç kimseye peşkeş çekilemez. Milletçe bilinçli şekilde malımıza sahip çıkmalıyız.

Yurttaşlık bilinci ulusumuzun maddi ve manevi değerleri ile kültürüne sahip çıkmaktır. Tasada ve kıvançta birlik olmaktır. Bireysel çıkarların önüne milli çıkarlarımızı koyabilmektir. Milletin malı milletin için kullanılmalıdır. Çocuğun elbisesinin millet malı korunsun diye topun üstünü örtmektir. Unutanların gözü kurusun diyorum.

Vergi vermesi gerekenler silinir. 7 katrilyon vergi toplayan bir ülke ülkeyiz. Dünyada ilk 20 büyük ekonominin içindeyiz. İçinde olduğumuz ülkelerdeki refah seviyesi, bizde yoktur. Adaletin olmadığını, bölüşümün vahşice olduğunu göstermesidir durum.

Yoksulluğu konuşurken birileri ezan susmaz, bayrak inmez diyor. Ezanı kim susturacak? Bayrağı kim indirecek? Ülkeyi kim bölecek? Devletsiz miyiz? Vatansız mıyız? Çadır da mı yaşıyoruz? Sen ekmeğinin peşinde olmanla Ezana, bayrağa, vatana zararı nedir?

İnsan aklını vicdanını kullanması gerekir. Herkes olanlardan sorumludur. Kendi hakları neyi gerektiriyorsa vatandaş bilinci ile hareket etmelidir. İnsan ezanı, bayrağı vatanı ve milletini savunduğu gibi kendi haklarında sayıp çıkmalıdır. Herkesin, vicdanlı olması gerekir. Yurttaşlık bilincini ve sorumluluğu olmalıdır. Hak, adalet kuralları korumak ve savunmak gerekir. Bozuk ölçüyle doğru elde edilemez. Her şey gerçeğe dayalı ve doğru olmalıdır. Ellerin elde ettiği başarıyı biz neden elde edemiyoruz? Yanlış giden nedir bizde? Yoksulluk yok edilemez mi? TÜİK ortaya çıkalı herkes hesabı unuttu. Bilmenizde de bir faydası kalmadı, kimin son söz? Elbette yanlış hesap Bağdat'tan döner. Yüzüne vicdanına bulaşan kara çıkmaz. Doğru yanılmaz, yanlış hep kaybeder. Doğru da hepten kazanandır. Doğru da birleşelim vatan millet için çalışalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.