Mustafa ÖZLÜK

Mustafa ÖZLÜK

Milletin Vicdanı

Gazeteci milletin vicdanı olmalıdır. Gazeteci gerçeğin peşinde olmalıdır. Görevi başında milletine karşı sorumludur. Adaletli, ilkeli ve vicdanlı olmak zorundadır. Yalakalık ve dalkavukluk hem kendisine, hem de hizmet ettiklerine zararı olur.


24 Temmuz 1908 yılında sansür kaldırıldı. Sansürünün kaldırıldığı 24 Temmuz'da gazeteciler bu günü bayram olarak kutlarlar. Herkes vatan ve millet için işini doğru yapması gerekir. Doğru yapılan toplumun vicdanında kabul görür. Onun için basın milletin vicdanıdır öyle de olmalıdır. Yanlış olan millet de kabul görmez. Yanlış yolda olanı kimse sevmez. Yanlış yolda olandan geleceğe bir şey kalmaz.


Türkiye'de gazetecilik mesleği ile olumlu düzenlemeler 10 Ocak 1961 yılında uygulamaya konuldu. 1962'den beri de çalışan gazeteciler günü olarak kutlanır 10 Ocak'ta. Gazete çalışanları onure edilir. Meslekte dayanışma sağlanır. Toplum için birliğin önemi vurgulanır. Basın millet ve vatan için yapılanları millete duyurur. Yanlış ve eksik olanları içinde kamuoyu oluşturmaya çalışır. Ahlaklı ve erdemli, ilkeli işini yapanlar daima takdir edilmiştir.


İki yıldır çalışan gazeteciler günü kutlamalarına katılıyorum. Kutlama ve birlikte olmak için belediyeler ve Valilik öncülüğünde bu organizasyon yapılıyor. Çalışan emekli olan ve Rahman'a kavuşanlar saygıyla anılıyor. Adaletli şekilde çalışmalarının devamı dilenir .Emekli olanlar anılır ve Rahman'a kavuşanlara dua edilir. Basının milletin gözü ve kulağı olduğu söylenir .Doğru yapılan halkın yararına yapılanların daha çok takdir edilmesi söylenilir. Yaptıklarımızın, tam ve doğru olarak halka anlatılmasından dolayı gazetecilere teşekkür edilir.


Bu bayrama özgü yıllık çok güzel dergiler ve bültenler çıkarılıyor. Basın emekçilerinin emekleri gözler önüne seriliyor. Emeği geçenlere teşekkür edilir. Konya basınına katkıda bulunanlar saygı ile anılır. Çok değerli dostlarla bu günlerde birlikte olunuyor. Emekli olanlara verdikleri hizmetlerden dolayı teşekkür edilir. Emeklilik yaşamlarının huzurlu ve mutlu olması dilenir.


Basının ulusal ve yerel olarak ayrılması ne kadar doğrudur? Önemli bir olayı üstüne bütün gazeteler manşet yarısına girerler. Yerel ve ulusal gazeteler de baş haber olarak yerini alır önemli olaylar. Doğru ve gerekli olanlar haberler ve olaylar yerelle sınırlı kalmaz ulusal kararlarda da yerini fazlasıyla alır.
Onun için ayrımı çok önemli bulmuyorum. Ulusal basın daha iyi olanaklara sahiptir .Yerel basın adete iğne ile kuyu kazar gibi hizmet üretmeye çalışırlar.


Türkiye'de basının nüfusa göre ne yerelde, ne de ulusal da okuru ne yazık ki yeterli değildir. Okuma alışkanlığını edilememiştir. Hedeflenen okur düzeyine ulaşılamamıştır. Bahane üretmekte üstümüzde yoktur. Basın kültür hazinesidir .Çoğu haberci gözüyle bakar. Bugüne, yarına sahip çıkararak halkı bilgilendiren gazetelerdir. Önceki nesillerin kültür birikimini, yeni nesillere basın yoluyla aktarılır.
Toplumun bütün bireylerini basın ilgilendirir. Basında herkesle ve her meslekle ilgilenir. Yok olan mesleklerin geçmişi anlatılır ve yazılır, geleceğe hakim olacak meslekler de anlatır. Bir şehri diğer şehirden kültür birikimi ayırt eder. Onun için herkes basına ilgisini göstermelidir. Kültüre katkı sunmaya çalışmalıdır.
Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Sayın Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Sayın Karatay Belediye Başkanı Hasan kılca, Sayın Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, önce sağlıkla konyamıza başarılı hizmetlerinin artarak devamını bekleriz ve dileriz. Belediyelerdeki kültür faaliyetlerinfaaliyetleri ile yakından ilgileniyorlar. Kitap ,dergi yayınları ile kültüre hizmet ediyorlar . Bunu en önemli hizmet görerek ayrı ayrı teşekkür ederim.


2024 yılında tasarruf genelgesi yayınlandı. Herkes için önemlidir. Uyulması gerekir genelgeye. Emekliler konağına alınan gazetelerde bu kapsama alındı. Kültür hizmeti olarak emekliler konaklarına gazetelerin alınmasını arzu ederiz. Çok değerli belediye babaşkanlarımıza bunun yük olmayacağına inanıyorum. Bu istek karşılanırsa kültür sevdalıları çok mutlu olacaktır.


Emekliler konağına sürekli uğrayan biri değilim. Ayda, yılda bir uğrarım. Emekliler burda bulmaca çözmeye çalışanları ,çok ciddi olarak gazeteler okuyanları çok gördüm. Boş boş oturacaklarına yine gazete okusunlar emekliler. Yerel ve ulusal gazeteler hepsi bu konaklara mutlaka girmelidir.
Yukarıda söylediğimiz gibi Türkiye'de gazetelerin tirajı bellidir. Okuma durumu belli ,hem okura ulaşmasını sağlamak hem de basına destek olmak çok önemlidir .Değerli başkanlarımızın bu isteği makul göreceğini düşünüyorum.

Okur ve yazar çok oldukça kültürümüz ve demokrasimiz daha da gelişecektir. Toplumun bütün kesimlerinde demokrasi inancı ve özgürlük sevinci çoğalacaktır. Konya'mızın başta Mevlana olmak üzere dünyaya anlatacak çok kapsayıcı hazinelerimiz var. Konya ne kadar karalanmaya çalışırsa da Türkiye'nin aydınlık bir parçasıdır. Üstünlüğümüz vardır, eksiğimiz yoktur. Işine gelmeyenler tarafından devamlı karalanmakta ve hor görülmektedir Konya. Kendimizi hafife almayalım, kültür hazinelerimizi dünyaya tanıtalım. Bunun olması el birliği gönül birliği gerektirir. Mevlana'yı anlayalım dinleyelim sevgiyle gönüllerde çoğaltalım yeterdir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.