Mustafa ÖZLÜK

Mustafa ÖZLÜK

Temiz Ne Kaldı?

Su ve hava bedava yaşayıp gidiyoruz denirdi. Bedava olmasını bir kenara koyalım. Bedavan ne kaldı? Çok eskiden beri temiz olan ne kaldı? Günlük ve genel temizlik anlayışımızda da çok büyük değişiklikler oldu. Eskiden yapılan temizlik çok farklıydı. Sıcak su, kül, kil ile tokaçla temizlik yapılırdı. Hiçbir ürüne bu kadar ilaç gübre atılmazdı. Temizlik için bu kadar kimyasal kullanılmazdı. Kısaca çok doğal yaşanırdı. Sularımız berrak ve temizdi. Yediğimiz gıdalar doğaldı. Şimdi doğal ve temiz ne kaldı?

Günlük yaşamımızda su, hava, gıdalar çok önemlidir. Bunların çok kirlendiğini veya kirletildiğini herkes söylüyor. Çözüm için bir adım atılıyor mu? Türkiye'de ilaç kalıntısı var diye piyasadan çekilen bir mal duydunuz mu? Olmasını düşünmek bile gereksiz. Ama ihraç edilen ürünlerde bu tespit yapılarak geri gönderiliyor. Acaba bu ürünler geri dönen ürünler iç piyasada satılıyor mu? Kendimizin yaptığı şu üründen ilaç kalıntısı var, sağlık yönünden tüketilmemesin dediğimiz bir ürün oldu mu? Gönül ister ki geri gelen ürünler halk sağlığına zararlıymış diye imha edilse...

İnsanın yaşamında doğal olan her şeyin çok çok önemi vardır. Güneşte yaşam kaynağımızdır. Hava ile güneşin uyumu çok çok önemlidir,

Bazı illerimizde hava kirliliği en üst düzeydedir. Nüfus yoğunluğu, kötü yakıt kullanımında kirlilik artıyor. En kirli illerde yaşamsal tehlike arz edecek düzeydedir. En önemli nedenlerin başında yakıtların kalitesizliği gelmektedir. Kaliteli yaşam için su, hava, gıdalar çok önemlidir. Dünyada ve Türkiye'de kirli havadan çok fazla ölümler oluyor. Neden böyle oldu? Akciğer ve kalbin temiz havaya gereksinimi vardır. Temiz hava solumazsam sağlığını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyasındır.

Evimizde kullanılan plastiklerde masum değildir. Kimyasal olarak kullandığımız temizlik ürünlerinin kalıntısı da çok tehlikelidir. Suyun plastik kaplara girmesi güneş altında kalması birçok sorunları beraberinde getirdiğini biliyor muyuz? Başta içme suyumuz olmak üzere denizlerimiz göllerimiz akarsularımız çok kirlendi.

Fabrikaların artığının havaya doğrudan karışması büyük tehlikedir. Sıvı artıklarının suya karışması büyük tehlikedir. Bunlar çok uzun zaman görülmedi, önemsemedi. Gerçeklerle yüzleşme zamanında çok şey kaybettiğimizde anlayabiliyoruz. Suyumuz ve havamız elimizle kirletiliyor.

Fabrikalara filtre ve arıtma sistemi kurulsa çok şey fark edilecektir. Vurdumduymazlık göstererek az bir paradan kaçınarak kendimize çevremize sağlığımıza büyük zarar veriyoruz. İş işten geçtikten sonra dövünüyoruz. Açıkça zararlar büyüyünce ses yükseltilse de iş işten geçiyor.

Üretime geçirmeden ruhsat verilmeden gerekli denetimleri yapılarak tekbir alınmalıdır. Tam olarak çevreye vereceği zararları düşünerek gereken önlemler alınmalıdır. Cennet yurdumuzu, yaşanmayacak hale getirmeye kimsenin hakkı yoktur. Bu insan sağlığına verilen en büyük tehlike olarak görülmelidir. Vatana ihanetle eş tutulmalıdır.

Bir ürünün üretimde ve tüketim ve çevreye vereceği zararlar gerekli önlemler mutlaka alınmalıdır. Kirlenen hava güneşin ısısını da etkiliyor. Hava olaylarını etki ediyor. Kısaca vurdumduymazlık insan sağlığını etkiliyor. Sadece insan sağlığı değil bütün canlıları olumsuz yönde etkiliyor. Akarsularda, göllerde, barajlarda toplu balık ölümleri görülüyor. Aynı zamanda en fazla insan ölümünün de kirli havada ile beklenenin çok üstündedir. Herkes sorumluluğunun farkına vararak üzerine düşeni yerine getirmeye çalışılmalıdır.

Kalitesiz yakıtlar kadar yakma biçiminde hava kirliliğini artıran nedenlerdendir. Araba sayısının artması sevindirici olsa da egzoz gazının havaya saldığı kirde düşürülmelidir. Arabalarda temiz yakıt kullanımı yaygınlaştırılmalıdır toplu ulaşım imkanı olanlar onlardan kullanmalıdır. Keyfilik istemeyerek de olsa çevreye zarar vermektedir.

Doğa sadece sana ait değildir. Bütün canlıların ortak yaşam alanıdır. Onların yaşamına zarar vermek zulüm değil mi? Herkesin bir sorumluluğu mutlaka olmaktır. Bunu yerine getirmezsek sonumuz hastalık ve canlılar için ölümdür.

Kanser, felç ,astım gibi hastalıklar hızla arttırıyor. Ekonomik verimlilik düşüyor. Havanın kalitesinin bozulması insanın kalitesinde bozuyor. Dünya nüfusunun %99'u hava kirliliğinin etkisindedir. Kirli hava en çok çocukları ve yaşlıları etkiler. Havada kuşların öldüğü görülmüştür kirlilikten.

Kişisel hırslar çok para kazanma hevesi her şeyi bozarak ölümleri artırıyor. Sağlıklı yaşam için bireylerin ve devletin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Hava, su, doğal gıda tüketimi temel haktır. Kaliteli ve sağlıklı yaşama önem verelim birlikte.

Kaliteli ve sağlıklı yaşam için temiz havanın önemini kabul edelim. Kirli havalardan ölüm nedeni olduğunu bilelim. Zihnimizde dahil her şeyi kirli havadan etkilenir. Gerekli gıdaları alsak yeterince uyusan isteksiz bir yorgunsanız nedeni hava kirliliği. Ne su bedava ne de hava ölüm nöbetinde seni bekliyor, gereğini anla.

Yemek yemeden şu kadar, su içmeden şu kadar, hava almadan ne kadar durabiliriz hep konuşuldu. En doğal hava yüzde 20 09 oksijen bulunan havadır. Oksijen oranı %19'un altına düşüyorsa yavaş yavaş tehlike başlar. Oksijen oranı %24 üstüne çıkarsa elbisemiz dahi yanabilir. Öyle ise havayı önemseyelim birlikte. Temiz hava için çevremizi yeşertmeye birlikte çalışalım.

Bilinçli insanlar çevreye gerekli önemi vermekten geri kalamazlar. Havanın kirlenmemesi, yeşilimizin tükenmemesi, suyumuzun berrak olması insanın mutlu yaşaması gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.