Mustafa ÖZLÜK

Mustafa ÖZLÜK

Veysel Adı Unutulur Mu?

İnsanlar arasındaki ilişki sevgi ve saygı belirler. Ferhat'a dağları deldiren aşkta böyle... Buna Aşık Veysel kadar güzel tanı koyanı görmedim. (Şu bendeki aşk olmazsa, on para etmez güzelliğin). Aşk iki kişilik sevgidir ,saygıdır. Kim kime nasıl bağlanır onu kimse bilemez. Sevgi gözle olsaydı, kör olanlar sevebilir miydi? Sevgi gönüllerde çağlar, hiçbir güç engel olamaz sevgiye.
Yolun uzunluğu herkes için aynı mı? Kimisine çok dar, kimisine de çok geniş yollar. Kimisi ekmeğine bal sürer, kimisi de kuru ekmeği suya batırır yer. Kör ve kütürüm karanlığı hep aydınlığa çevirdi Veysel. Bütün ustalar onun için acıyı bal eyledi dediler. Birçokları onun aydınlık dünyasını hala erişemediler. Gidiyorum gündüz gece. Bu anlamı ifade etmek çok zor olsa gerek. Acaba Veysel hep geceye mi yürüdü? Onun hiç gündüzü olmadı mı? Onun evrenini sevgiyle kucaklayan açık gözü ve gönlü vardı. Belki de sadece Veysel gibilerini hep gündüzdü.
İnsanın vefası çıkarı olduğu sürece olan eylem. Toprak böyle mi? Toprak sevgisi savaştır. Toprakla savaşmak ona ilaçtır. (Kazma ile karnını kırmayınca kıt verdi) böyle bir ifade dillere destan olması gerekir. Herkes anlayabilir mi Veysel'i.
Dünya bilim ve kültür örgütü 2023 yılını Aşık Veysel yılı ilan etti. Kendi doğduğu topraklardan bütün dünyaya sevgi ışığı oldu. Türkiye'de her yıl belli bir çevre tarafından Aşık Veysel anılardı. Bu yıl sınırlarımız içinde nasıl anılacağını bilmiyorum. Ama dünya ölümünün ellinci yılını Aşık Veysel yılı ilan etmesi çok anlamlı ve çok manidardır. Emeği geçenleri kutluyorum.
Aziz Sancar Nobel ödülü almasaydı kim tanıyordu? Ödülden sonra herkes bilim adamı olarak tanıdı. Aydınlığını Cumhuriyete ve Atatürk'e borçlu olduğunu söyledi dünyaya. Dünyaca çok büyük anlam olan ödülünü Anıtkabir'e armağan etti. Gururlandığı yeri onure etti. Büyük bilim adamına aydın Cumhuriyet sevdalısına yakışan da bu olur herhalde. Herkesin özlemi yurdumuzdaki bilimsel çalışma alanının genişlemesidir.
Uzun yıllar Ahmet Özdemir'le (Kör Ahmet ) yakın dostum oldu. Bunu şunun için söylemeye çalışacağım. Yüzüne Kör Ahmet demekten hiç vazgeçilmedi. Aşık Veysel gibi Türkiye'ye ve dünyaya açılamadı. Aşık Veysel'in Ahmet Kutsi Tecer gibi bir eğitimcinin Bir şairin karşısına çıkması yaşamını değiştirdi. Ahmet özdemir' e böyle bir güneş doğmadı. İkisi de dünyaya gözleri açık olarak geldi Ahmet Özdemir'de çok yetenekli ve aydındı.
Konya'nın tanınmış simalarından biri Ahmet abi sazı bırak, buraya gel der. Ahmet Özdemir'in cevabı sen orayı idare et ben de burayı idare edeyim der. Aynı zamanda müziği ekmek kapısı olarak görüyordu. Konya'da Ahmet Özdemirsiz düğün olmazdı. Ahmet Özdemir camilerde müezzinlik de yaptı. Birkaç hatırı geçene dizinin geleceği yere nohut koydu. Bunun Ahmet Özdemir tarafından yapıldığını anlayınca onlar da ona ağır bir şaka yaptılar. Secdeye rahleyi koyarak kafasını çarptı. Ahmet Ağa gerçekten aydın bir kişiydi.
Biraz uzatmış olabilirim. Ama bu insanlar kör değildi. Belki fiziki olarak görme yetilerini kaybetmişlerdi. Ama geleceği çok iyi görüyorlardı. Köyünde ilk meyve bahçesini kuran Aşık Veysel'di. Kör mü bu işi becerecek demişler. Aşık Veysel abinin bahçeyi ve meyveyi görünce herkes bahçe kurmuş. Aklı başında olanlar kör biz miyiz Veysel mi derler.
Aşık Veysel Cumhuriyeti gözü görenlerden daha iyi anlamış ve yazmıştır. Atatürk'le tanışmaya çok can atmış ve ona şiirlerini ancak ulaştırabilmiştir. Ama kendisi ile karşılaşmak nasip olmadı. Aşık Veysel Hasanoğlan köy enstsüsünde iki yıla yakın müzik öğretmenliği yapmıştır. Orada kendini daha da geliştirmiş öğrencilere de çok faydası olmuştur.
Veysel aydın çevreler tarafından her yıl anılmaktadır. Aydınlar tarafından köyü ziyaret edilmektedir. Eserleri ile aydınlığa aydınlık katma uğraşısı sürmektedir.
İnsanı insan yapan insanlık için yaptıklarıdır. İnsanlığa faydalı olma ve onların aydınlanmasına emek vermedir. (Karnını yardım kazmayılan, belinen / yüzünü yırttım tırnağıynan elinen / yine beni karşıladı güllünen / benim sadık yarim kara topraktır./ İnsanoğluna iyilikte bulunursan bile yanlış anlayıp sırtını döner. Toprak işkenceye karşılık gül veriyor. İnsan olmak sevgiyle dünyaya bakma iyilik ve güzellik yayma yarışıdır. İnsanın özü sevgidir insanlığa sevgi ve saygıyla bütünleşirse güzeldir.
Kini, nefreti yeryüzünden yok etmek gerekir. Şen gönüllerde gül bahçesinde bülbül sesi ile yaşamaktır .
Güzel insanların sevgisi, aydın fikirleri, ömür boyu gönüllerde ve beyinlerde yaşar. Dünyada iz bırakan güzel insanların, izleri ve güzellikleri yaşanırsa dünya güzelleşir. Dört kitabın Dördü de hak, insanca yaşamaya bak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.