Mustafa ÖZLÜK

Mustafa ÖZLÜK

Yaz Gazeteci

Toplumun değerleri ne ise kurum ve kuruluşlarda odur. Toplum da, her insanın duyarlılığı aynı mı? Toplumu ve milleti için sorumluluk almaları aynı mı? Gazetecilik gerçeği, doğruyu, tarafsız, şekilde yazmaktır. Kimi zenginlik ve güzellik peşinde koşmaktadır. Kendi çıkarını gözeterek yazan gazeteciler yok mu? Gerçekleri ve doğruyu ilkeli bir şekilde görerek toplum için yazması gerekir. Ne olursa olsun vatanı ve millet için, ilkeli çalışan gazetecilere selam olsun. Çalışan gazetecilerin günlerini en içten duygularla kutlarım. Yalanın, yanlışın, kötülüğün yok olmasına uğraşır gazeteci. Dürüstlüğün ve doğruluğun, gerçeğin peşinde koşanlara selamlar. Toplumun sorunları neyse, çalışanların sorunları da aynıdır.

Demokratik toplumda, gerçeği öğrenme görevini yerine getiren gazetecilerdir. İçinde yaşadığı toplumun haber alması, aydınlığı ulaşmaktır. Yöredeki gelişmelerin, topluma anlatılması gazetecinin görevidir. Doğrunun ve gerçeğin peşinde toplumunun yararına koşanlar gazetecidir. Gazeteci, taraflı ve yanlı olursa görevini aksatır. Halkının ve yurdunun çıkarı için koşanlar başarılı olan gazetecilerdir.

Haberin nerede ne zaman olacağı belli olmaz. Onun için gazetecilerin çok çeşitli alanlarda çalışmaları vardır. Onun için 7/24 gazeteci görev başında, özveri ile çalışır. Nerede ne zaman bir kaza, deprem, adli bir olayın olacağı belli olmadığı için, gazeteci devamlı görev başındadır.

Halkımız, toplumun içinde yapılan yanlışları ve doğruları basından öğrenir. Onun için basın gerçeğin sesidir. Onun için basın sosyal bir güçtür. Toplumun doğruyu öğrenmesini sağlayan sesidir. Gördüğünü olduğu gibi aktarması onu toplumun gözü ve kulağı yapmaktadır. Tarafsız ve objektif yayıncılık ilkesi budur. Toplumda doğruları savunan, yanında olan güçtür basın.

Gazetecilik ağır ve zor bir meslektir. Her ne kadar birçokları onun masabaşı iş olarak görseler de, gerçek öyle değildir. Barış ve savaşta halkın içinde olandır gazeteci. Halkın karşılaştığı güçlükleri ve felaketleri ilk gören ve duyuran gazetecidir. Gazze' de yüzden fazla gazeteci öldürüldü. Toplumun içinde olduğu için acılara ve sevinçlere ortak olandır. Masa başı gibi görünse de bazen masanın ateş olduğu görülür. Onun için yıpranma payı yüksek bir meslektir gazetecilik.

Gazetecilik ilkeli ve vicdanlı, doğru yapılması gereken bir meslektir. Yan ve taraf tutarsan lekelenmemek mümkün değildir. Mutlaka bir kir bulaşır. Ustaların dediği gibi kalemini kıracan, kalemini satmayacaksın. Toplumda genel Kural" para alan emir alır." Emir işe girerse cüzdan şişebilir ama vicdan da çürür. Sadece gazetecinin çürümesi ile kalmaz topluma da yansır çürüme. Gazeteci dürüstlüğü ve ahlakı milletin yararına, vatanı çıkarını her şeyin üstünde görmek ve tutmak gerektirir. En ufak bir taviz ile ilke zedelenir. Doğrunun yerini yalan ve yalakalık alır. Yalan ve yalaka haberi yazan da zarar görür. Övülende en sonunda kendisi de zarar görür. Yalancının mumunu doğrular söndürür.

Yerel ve ulusal basın da ahlak, ilke, dürüstlük yönünden hiçbir fark yoktur. Her zaman doğrular, ilkeli olanlar, dürüstler kazanır. Halka yanlış bilgi vermek vicdani değildir. Kendin olursan aynadaki görüntü seni değiştirmez.

Basında çeşitlenme ve hız arttı. İnternet her şeye hakim oldu. Eskiden evde sabit telefonun bulunması bile nadir olurdu. Şimdi evlerde hatta iş yerlerinde sabit telefon yok desek doğrudur. Aslında teknolojinin gelişmesi hız kazandı. Hızın yanında çeşitlendiğinde söyleyebiliriz. Ele alınıp evrilip çevrilen gazete bir sıcak ekmek gibi keyif, zevk verir.

Gazeteci toplum için gerçeğin ortaya çıkmasına çalışır. Çıkarları için engellemeye çalıştıkları gerçekleri, gazeteciler gün yüzüne çıkarır. Doğru bilginin halkımıza ulaşmasını sağlar. İlkeli, objektif yapılan gazetecilik toplumun vicdanının sesidir.

Dünyada her şey hızla değişmektedir. Ama doğruluk ve dürüstlük değişir mi? Gazeteci doğrunun yanında halkın sesi olmak için vardır. Toplumdaki demokrasi, adalet gibi erdemleri sonsuz değerlerini korur gazeteci. İlkeli ve vicdanlı gazeteciler gerçeğin öncüsü olacaklardır toplumda. 10 Ocak çalışan gazeteciler gününü kutlar görev başında ölen, öldürülenlere rahmet dilerim. Yaşayanlara sağlıkla, başarılı, dürüst gazeteciliği yaşatmaya devam edersiniz.

Yaz gazeteci doğruları, gerçekleri halkın ve devletimizin yararına olanları hep yaz. Kötülüklere alet olarak yanlışları yazma.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.