Mustafa ÖZLÜK

Mustafa ÖZLÜK

Yıldız Çok Güneş Bir

Dünya insanlığını derinden etkileyen, nadir şahsiyetlerden biridir Mevlana. Konya'mız ve insanlık için sonsuz bir güneştir Mevlana. Gökyüzünde yıldızlar gibi yeryüzünde de insanlar çoktur. Ama güneş olan, bütün insanlığı etkileyen çok az kişi vardır. İnsanlığın onuru olan Mevlana'nın Konya’mızda bulunması büyük bir şanstır.

Mevlana'nın dünyaya yayılan güneşi sevgidir. Bu sevgi Konya'dan Dünya ile paylaşılmaktadır. Dünya insanları Mevlana'yı daha iyi anlamaya emek veriyor. Türkiye'nin bütün şehirlerinde tarihi eserler vardır. Ayrıca Konya'mızın yol bağlantısı da önemli bir ayrıcalıktır. Bunların yanında tarihi eserlerle insan akımına uğrayan kentler var mı? Konya'mızın elit bir kent olmasını sağlayan Mevlana'dır. Konyalı olarak onun onurunu yaşamaktayız.

Sadece Türkiye'de değil dünyada Konya'yı farklı bir kent kılan Mevlana'dır. Tarihi eserlerle dolu kentler Konya'nın gördüğü ilgiyi görüyor mu? Mevlana'nın kıymetini dünyadaki bütün insanlar biliyor. Bütün insanlık adeta Mevlana'ya koşuyor. Sevgi güneşinin Konya'mızdan yayılması farklı bir gururdur. Barış'a, sevgi ile ne olduğuna bakmadan, kucak açıyor Mevlana.

Açıkça söylemek gerekirse tarihi birikimimiz ve Mevlana'dan yeterince faydalanmadığımızı söyleyebilirim. İlk insanların yerleştiği yerlerden biridir aynı zamanda Konya.

Biraz açmak gerekirse, eskiden bütün Hacılar Konya'ya mutlaka uğrarlardı. Ne olduğunu bilmiyorum. Eskiden hacca ve umreye gidenler mutlaka Mevlana'ya uğrarlardı. Halk arasında iki kere giden yarım hacı, beş kere giden hacı olur gibi espriler de konuşulurdu. Şimdi Hac ve umre ile böyle bir ile ilgilendirme göremiyoruz. Turizm ve benzeri açıda üstüne koyamadık demektir ki kastım burada yatıyor. Daha etkin tanıtım yapılması gerekiyor.

Mevlana Sevgi, Barış güzel yaşama demektir. İyilik eden iyilik bulur, kötülük eden kötülük bulur der Mevlana. İyilik ve sevgisi sonsuz olduğu için dünya insanlığı Mevlana'ya koşuyor.

İnsanın nerede doğup büyüdüğünün hiç önemi yoktur. O dünyada insanlık için bir gönül eridir. Evrensel sevgi ağacıdır. Onun için gölgesine dünyadan, insanları koşuyor.

Sevgi dünyayı kirletmez. Sevgi diyenler dünya malı peşinde olmaz. Kimsenin malında ve canında olmaz. Merhametli olur, insanca yaşamı seçer.

Mevlana, dünya insanlığına gel çağrısı yapmıştır. Buradan insanların dini mezhebi inançları ne olursa olsun eşit vatandaştır. İnsanları hiç ayrım yapmadan onlara kucak açmıştır. Onun için evrenseldir, dünya insanı koşuyor Mevlana'ya geliyorlar. Mevlana büyük bir İslam Alimidir. Aynı şekilde sevgisiyle batıyı da doğruyu da herkesi kucaklamıştır. Onun sevgisi sonsuzdur. İnsanların gönlünde yaşaması sonsuza dek sürecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.