Ahmet GEDİKKAYA

Ahmet GEDİKKAYA

KONYA’DA BACA TEMİZLİĞİ YAPACAK KİMSE KALMADI

Konya’da baca temizliği yapacak kimse kalmadı derken yaşadığım bir olaydan etkilenerek yazıma böyle bir girizgah yapmak istedim.

Özel bir hastaneye başvuran çatıdan düşme sonucu hayatını kaybeden bir canın haberi bu, bu ölüm sonucunda Kafamda sorular canlandı. Konya’da bu iş nasıl işliyor, kimler baca temizler,baca temizlemek gerekli mi gibi araştırmalar yaptım.

Temizleme işinin çok önemli ve tehlikeli olduğunu farkettim.
Anlaşılıyor ki bacalar ölüm saçıyor.
Perciva l Pott tarafından yapılan araştırmalar sonucunda 150 yıl kadar önce bu kansere yol açan kimyasal etken (katran; 1-2 dibenz antrasen) ilk kimyasal kanserojen madde olarak tanımlanmıştır. Mesleki kanserler içinde sık rastlanan “mesane kanserleri” ilk belirlenenler meslek hastalıkları arasında yer almaktadır.

- Aynı zamanda ise yüksekte çalışmalar sonucunda düşerek hayatını kaybedenlerle dolu bu mesleğin tarihi ne? Ne yapmalıyız? Bacalarımızı kim nasıl temizleyecek?

- Bu temizliğin yapılmaması da hayati önem taşıyor. Tıkanan bacalardan sızan gazlar sonucu boğulan insanlar, yemek işleri yapan firmaların bacalarında biriken yağların yanması sonucu oluşan yangınlarda yok olan canlar ve büyük mali giderlere sebep olmaktadır..

- Anlaşıldığı üzere bu işlerde çalışanların yüksekten düşme tehlikesi yanında kanser olma ile karşı karşıyalar. Pekine yapılmalı?

-Bu tür işlerde çalışanlar öncelikle çalıştıkları kurumlarda sigortalı olarak çalışarak kendilerini güvence altına almalılar ve yapılan işe uygun eğitim almalı, yüksekte çalışırken düşme tehlikesine karşı paraşüt kemer takarak kendilerini hayata bağlamalıdır; kansere karşı uygun giysiler ve solunum yolunu koruyan maskeler kullanarak belirlenen periyotlarda sağlık kontrollerini yaptırarak kendilerini kansere karşı korumalıdır.

-Konya’daki bacaların ve temizleme firmalarının durumu nedir? Birde bu konuya buradan bakalım.

-Konya kurumsal yapıya sahip birkaç firma haricinde baca temizlemenin önemini kavramamış birçok bu işi yapan firmayı içerisinde barındırıyor. Bu sebeple bu tarz iş kazalarının olma olasılığını içerisinde taşıyor.

-Aslında işin özü yemek pişirme işi yapan restoranlar, lokantalar, yemek fabrikaları gibi firmaların yağlı bacalarını altı ayda bir baca ve davlumbaz temizliğinde lisanlı olan firmalara ,diğer ev ve iş yerlerine ait bacaların ise bacaların ise yılda bir kez lisanslı yani Büyük Şehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından yetkilendirilmiş işinin ehli firmalara temizletilmelidirler.

-Asıl acı olan Konya’da işinin ehli yetkili kılınan sadece iki firma bulunmaktadır, Fakat otuzun üzerinde bu işi yapan firmalarda sektörde yer almaktadır. Yetkili firma 2, yetkisiz firma ortalama 30 .Bu durumda Konya’da kaç baca olduğunu ve kaç kişinin ölme yada yaralanma olasılığı olduğunu siz düşünün ARTIK………

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.