Diyetisyen Elif ÇOLAK

Diyetisyen Elif ÇOLAK

NEDİR BU LAKTOZ İNTOLERANSI?

Laktoz süt şekerinin adıdır. Laktoz bir disakkarittir yani iki tane şekerin birleşiminden meydana gelir. Diyetle aldığımız laktoz ince bağırsak hücrelerinden salınan laktaz enzimi ile monosakkaritlerine yani tek şekere parçalanır. Glukoz ve galaktoza parçalanmış olur ve emilir. Laktoz enzimi yetersiz salınırsa veya bu enzim tam çalışamazsa LAKTOZ İNTOLERANSI dediğimiz durum meydana gelmektedir.

Süt ve ürünlerinden aldığımız laktoz sindirilemez ise ince bağırsak ve kolonda hidrojen (H2), karbondioksit (CO2) ve metan (CH4) oluşur. Bu durum beraberinde

  • GAZ
  • KARIN AĞRISI
  • KRAMP
  • BULANTI, KUSMA
  • DEHİDRATSYON (VÜCUDUN SU KAYBETMESİ) VE DİSTANSİYON (KARIN ÇEVRESİNİN ŞİŞMESİ)

NASIL TANI KOYULUR?

Altın standart ince bağırsağın orta kısmı olan jejenumdan yapılan biyopsi ile enzim aktifliği ölçülmektedir. Pratikte kullanımı yaygın değildir. Bunun yerine diyetle süt ve ürünleri çıkararak belirti takibi ve çeşitli testlerle (dışkı asidi testi, hidrojen solunum testi, laktoz intolerans testi) yapılmaktadır.

LAKTOZ İNTOLERANSI OLANLAR NASIL BESLENMELİ?

Laktoz içeren besinler diyetten çıkarılmalıdır veya intolerans düzeyine göre düşük laktoz içeren besinler tercih edilebilir. Yemeklerle laktaz enzimi kullanmakta tedavi seçeneklerindendir.

LAKTOZ İÇEREN GIDALAR NELERDİR?

  • Süt, peynir, tereyağı, dondurma, süt tozu,
  • İşlenmiş gıdalar, sucuk, sosis, patates cipsi, çikolata, pasta, krema, bisküvi, kurabiye gibi gıdalarda süt ve süt ürünleri bulunmaktadır. Bu gıdalardan uzak durmak semptomları hafifletecektir.
  • Yoğurt ve Kefir gibi fermante süt ürünlerinde laktoz miktarı daha düşüktür. Diğerleri yerine bunları tercih edebilirsiniz.

Dünya çapında yetişkinlerin %65 i laktoz emiliminde sıkıntı yaşıyor !

Laktoz intoleransı Dünya genelinde çok fazla görülmektedir. Laktoz içeren süt ve ürünleri aynı zamanda , kalsium, B12, A ve D vitaminleri bakımından da zengin gıdalardır. Diyetten süt ve ürünlerini çıkarmak bu vitaminlerinin eksikliğine sebep olabilmektedir. Uygun bir beslenme planı şarttır hastalık takibi için doktor, Eksiklik oluşmayacak şekilde diyet planı için diyetisyen kontrolü önemlidir.

Sağlıklı günler dilerim …

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum