Mehmet ÇAĞLAK

Mehmet ÇAĞLAK

Gıda ve Tarımın Önemi

Canlılığın devam edebilmesi için tüm canlılar beslenmek zorundadır. Beslenme de ise tarımın önemi çok büyüktür. Gıda olarak tükettiğimiz birçok ürün tarımsal olarak elde edilmekte ya da tarımsal olarak elde edilen ürünlerin hammadde olarak kullanılmasıyla diğer birçok gıdamız üretilmektedir.

Tarım ve gıda da mümkün olduğunca çok üretim yapmalıyız. Tarımsal üretim yaparken her ilin, her ilçenin hatta her bölgenin toprağın yapısına, bölgenin özelliğine, hava şartlarına en uygun tahıl ürününün seçilip ekimine özen gösterilmeli; birim alandan mümkün olan en yüksek ürün hasadı elde edilmeli. Üründe fiyat artışının önlenebilmesi için hammadde maliyetlerinin düşürülmesi gerekir bunun için birim alandan elde edilen hasat artırılıp birim maliyet düşürülmelidir.

Gıda ve tarımın öneminin artmasıyla hayatımıza iki önemli tanım daha girdi. Bunlar “gıda güvenliği” ve “güvenli gıdaya ulaşma hakkı”. Gıda güvenliği; gıdanın tarladan sofraya kadar fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik olarak risk içermeden tüketilmesinin genel adıdır. Sağlıklı beslenmenin sağlanabilmesi için gıda güvenliği şarttır. Tüm insanların güvenli gıdaya ulaşması en temel haklarındandır.

Gıda güvenliği sadece gıdanın hijyenik şartlarda üretilmesi ile tamamlanmamaktadır. Üretilen gıdanın uygun şartlarda nakliyesi, uygun şartlarda reyonlarda satışı ve satın alan müşterinin dolabındaki muhafazasını da kapsamaktadır. Toplum olarak gıda güvenliğine önem verirsek gıda israfının da önüne geçmiş oluruz.

Beslenme bilgisinin önemini kavramalı ve belirli bir düzende beslenme alışkanlığı kazanmalıyız. Yaş, cinsiyet, fiziki yapı ve yaptığımız işe göre beslenme planları hazırlamalı ve dengeli beslenmeye özen göstermeliyiz. İhtiyacımızdan fazla gıda tüketmemeliyiz. Bu şekilde sağlığımızı da koruyabiliriz.

Gıda ve tarımın öneminin her geçen gün artığı şu günlerde üretimi artırmalı, israfı azaltmalıyız. Gıda ve tarım için kişisel imkânlardan, toplumsal imkânlara kadar elimizden geleni yapmalıyız. Gıda güvenliğine önem vererek israfı önlemeli, beslenme eğitimine önem vererek dengeli beslenmeliyiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.