Mustafa ÖZLÜK

Mustafa ÖZLÜK

Eğitim Değişim

Eğitim değişim ve dönüşümdür. Her şey aynı kalacaksa eğitim gerekmez. Eğitim daha güzel bir geleceği amaçlar.

Eğitim sorunlar yumağı olsa da problem çözmeyi öğretir. Sunulan eğitimden herkes bireysel farklarından dolayı eşit faydalanamaz. Herkesin yeteneği ve ilgisi aynı değildir. Eğitimciler herkese eşit davranır. Bilginin yanında özgür yurttaşlık kazandırır eğitim.

Eğitimde sorunlar çok. Okulda olması gereken iki milyona yakın çocuk dışarıdadır. Bunun çoğunluğu kız çocuklarıdır. Umutları söndürmeye kimsenin hakkı yoktur.

Toplumda bütün olumsuzluklara neden olarak eğitimi görürüz. Eğitimin sırrı nedir acaba? Okulda kötülükten söz edilmez. Çocuklara yanlışlar cıs olarak gösterilir. Eğitimle vicdanlı, adaletli, dürüst birbirine saygılı insan olma öğretilir. Doğrudan ayrılarak, yanlışa nasıl gidiyoruz? Doğruyu öğretmeye çalışıyoruz ama yanlışın içinde nasıl olunuyor?

Nerede ve ne şekilde bir yanlışlıkla karşı karşıya kalınsa, hemen eğitimden şikayetler sıralanıyor. Çözüm üretme yollarını kendi aklımızca arka arkaya sıralarız. Sözde söylediklerimize kendimiz uyuyor muyuz acaba?

Eğitim sınıflara sokulup sınırlandırılmıştır. Elimizdeki programa bağlı kalıyoruz. Programın dışına çıktığında sorumlu öğretmen oluyor. Özgürce çevre koşullarına göre, çağımızın gerektirdiği bilimsel eğitim uygulaması gerekir.

Bina yapılacağında temelin sağlam olması da herkes birleşir. Binada görülen bütün sorunlar temele bağlanır.

İlköğretim okullarındaki temel ne kadar sağlam atılıyor? En önemlisini söyleyeceğim. Neden en az kitap, gazete, dergi okuyoruz millet olarak. Temelde sorun var diyebilir miyiz? İstemeyerek de olsa temelde sorun var diyeceğim. Okuma çocuklara neden sevdirilmez? Çocuklarda okumaya karşı nefret oluşuyor adeta. Nedenini düşünmemiz gerekmez mi?

Çocuklar da okumayı sevdirecek, merak uyandırarak, görevimizi iyi şekilde yapmış oluruz. Sevgi temeli atılmadığı müddetçe, okuyan bir millet olamayız.

Şüphe nura koşmaktır diyor Tevfik Fikret. Hemen inanmak ve peşine takılmak yerine akıl süzgecimizden geçirerek sorgulamayı öğrenmemiz gerekir.

Sorgulamadan, öğrenerek kendi geleceğimizi kuramayız. Başkalarının peşine takılırız. Kendi iradesini kullanamadığı için de iyiye ulaşmak için gayret etmez.

Eğitim bilgileri ezberleme değildir. Bilgiye ulaşma merakını kazandırmamız gerekir. Kendi sevdiği ve dilediği bilgiye emek harcayarak ulaşması gerekir. Hazır bilgi çabuk unutulur. Kendi gayretimizle öğrendiğimizi yaşantımıza mal etmiş olur, unutmayız.

Öğrendiğimiz bilgiyi nasıl ve nerede kullanabiliriz arayışında olmamız gerekir. Kullanmaya çalışmazsak, ezberler unuturuz.

Bilgiyi üretimde faydalı işler de uygulamaya geçilerek, kullanmaya çalışmamız lazım. Kendimize göre buluş ve yaratıcılık alanlarında kullanmaya çalışmalıyız.

Düşünmeyi ve üretmeyi öğrenerek asalak yaşamı seçmememiz gerekir. Kolaya kaçarak, eğreti durarak, eğitimden gerekeni almadığını gösterir.

Olumlu davranışları sözlerle öğrencilere kazandıramayız. Dürüstlük anlatıyorsak çocuğa onların karşısında dürüst olmamız gerekir. Söz ile davranışlarımız birbirine uyması gerekir. Çocuklara içeride sigara sağlığa zararlı diye anlat. Teneffüse çıkarken çocukların yanında sigara yak. Böyle bir şey olabilir mi? Olursa da çocuklardan doğruluk ve doğru davranışlar beklememiz gerekir.

Özgüven kazanarak yaşamı sorgulayarak düşünmeyi öğrenmemiz gerekir.

Eğitim belletme değil öğrenme yollarını öğretmektir.

Özgür ortamda üreterek düşünerek kendimizi geliştirmemiz eğitimle mümkündür. Eğitimin başlangıcı olur bitişi olmaz. Sürekli kendimizi yenilememiz geliştirmemiz gerekir. Böyle olursa hem kendimize hem çevremize faydalı oluruz.

Kişilerin gerçek gizil güçleri okul dışında ortaya çıkarılamaz. İnsani değerler önemsenerek gerekli eğitim verilmelidir. Ülkenin geleceği parlak olması eğitimle sağlanır.

Millet olarak, öğrendiklerimizi ve teknolojiyi üretme programları yapmamız ve uygulamamız gerekiyor. Bu uygulamaya geçmezsek dışarıdan satın almaya devam ederiz teknoloji ürünlerini. Kalkınmanın da sadece hayalini kurarız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.