Mustafa ÖZLÜK

Mustafa ÖZLÜK

İlim Işığı Mevlana

Mevlana'nın dünyaya gelişi insanlığı onurlandırmıştır. 1207 yılında Afganistan'ın Horasan bölgesindeki Belh şehrinde doğmuştur. Mevlana 12 yaşında Konya'ya kavuştu. Afganistan'dan Konya'ya gelesiye kadar uzun bir yolculuk, çok yerlerde konaklayarak son noktayı burada koydular. Dünyaya gelmesi ile insanlığı onurlandıran Mevlana, Konya'yı seçerek de Konyalıları sonsuza kadar onurlandırmıştır.

Milyarlarca insanın içinden kaç tane Mevlana çıkıyor dünyada? Asırlar boyunca tüm insanlığı etkilemiştir. Sadece gönül erlerini değil, kötüleri ve şer içinde olanları da çok çok etkilemiştir. Tekrar gibi olacak ama toplumdaki her kesimi etkileyen kaç kişi var dünyada. İlim ve düşünce adamı Mevlana'nın en güzel özelliğidir. Yeryüzünde böylesi insan sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Böyle bir alimi kim bağrına basmak istemez?

İnsanlığa ve yaşadığı yere değer katan kişi sayısı az dünyada. Dünya var oldukça değerini koruyabilen kaç kişi var? İnsanlığa faydası olan kişiler asırlar boyunca gönüllerde yaşıyor. Sevgiyi, barışı, kardeşliği, insanca yaşamayı önerdi ve gösterdi insanoğluna. Dünyanın barış içinde yaşanabileceğini, savaşların insanlara zulüm olduğunu haykırmasından dolayı gönüllerde yaşıyor.

Her toplumda futbolun, siyasetin ve birçok konunun fanatiği olur. Mevlana yeryüzündeki bütün insanlara kendine taraf ettiği için asırlar boyunca kalıyor, yaşıyor gönüllerde. Mevlana sevgisi ve ilmi sayesinde herkesin gönlünde taht kurmuştur. Yeryüzündeki çoğu kişi kendine bile gölge ve değer olamıyor. Ömrünü başkalarını taklit etmekle geçiriyor. Bütün insanlığa serin bir gölge ve önemli bir değer olduğunu herkes takdir ediyor Mevlana'nın.

Ünvansız insanlara ünvan olmuştur. Herkesin gönlünde yer bulmuştur. Bunu sağlamak için emeği ve gayreti sadece sevgidir. Hoşgörünün simgesi olarak insanlığın gönüllerini fetheden bilim insanıdır. İlahi aşkı dünyada yaşama umudu kıldığı için asırlardır gönüllerdedir Mevlana.

Sadece gönüllere girmiş olsaydı, asırlardır varlığı sürdürülemezdi. İnsanlığın hem gönlüne hem de beynine sevgiyi, barışı, kardeşliği, insanca yaşamayı örnek olarak göstermiştir. Yaşadığı çağda ve sonraki asırlarda insanların umudu olmuştur. Fani olduktan sonra gönüllerde yaşayan kaç kişi var? Önemsenen gönül türbesi bırakmış dünyada sonsuza kadar.

İnsanlığın gönlünde efendimiz anlamını kazandı Mevlana. Anadolu'yu asırlarca yaşayacak ve anılacak kılmıştır Mevlana.

2007 yılı dünyada UNESCO tarafından doğumunun 800. yılı nedeniyle Mevlana yılı olarak ilan edilmiştir. 800 yıl sonra dünyada anılan ve araştırılan kaç bilim adamı var dünyada? Bu onuru Konya ve dünya sonsuza kadar yaşayacaktır. Yaşatmakla ve anmakla insanoğluna görevini yapmış olacaktır.

Dinin özünü bilen, doğruyu gören ve gösterendir. Sevginin insanlığın ışığı olduğuna inanmış ve yaşatmıştır. Dini, çıkarı için kullanmamıştır. Dinin gönül işi sevgi işi olduğunu söylemiş, menfaat için kullanmamıştır. Menfaat için kullananlar, hoşgörüsünü beklemek abesle iştigaldir. Asırlara hükmetmesi ve kalması özü sözü bir ve doğru olmasıdır.

Mevlana'nın dini inancı belli ve tartışılmaz. İnsanlara ışık olan son din İslamiyet’tir. Kullandığı dilden dolayı anlamlandırma ve sahiplenme doğru değildir. Neden Anadolu adını aldı? Neden kullandığı dildeki bir ülkeyi seçmedi? Kimliği ve dili ile bakma sahiplenme doğru değildir. Hizmeti yaşadığı ve anlattığı sevgi gibi dünyayı etkilemiştir. Onun bulunduğu yer önemlidir ama tüm insanlığın gönlünde yaşamaktadır.

Ağacın dallarının nerede olduğu değil kök ve gövdesi nerede olduğuna bakılır. Yurdumuzun adını almıştır Anadolu. Eğitimini Konya'da almış ve buradan bütün insanlığa miras bırakmıştır. Babası da büyük bir alimdir. 19 yaşına kadar Konya'da eğitim görmüştür.

Dünyaya güneş olan adının yanında ilmi, bilimi ve felsefesi olmuştur. İnsanlık var oldukça ışığı sönmeyecek dünyada. Mevlana'yı herkes anlasa savaş ve katliamlar olmazdı dünyada. Herkes sevgi içinde gönlünce kardeşçe yaşardı. En yakını dahi anlamada geç kaldığı görülmüştür. Mevlana anlaşıldığında dünyaya barış hakim olur. Herkes sevgi ve huzur içinde yaşayabilir. Anlamada fazla geç kalmayalım canlar yanmasın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.