Mustafa ÖZLÜK

Mustafa ÖZLÜK

Okullarda Sanat Eğitimi

Okullarda sanata ve sanat eğitimine çok önem verilmelidir. Eğitim geleceği düşünerek yapılan planlamadır. Yüzyıl içinde en çok konuşulan köy endüstrileri olmuştur. Cumhuriyet ile başlayan, Çağdaş eğitimin içinde, ömrü kısa etkisi uzun olmuştur köy endüstrilerinin. Sadece bizde değil dünyada da konuşulan bir model olmuştur. Bunun nedeni bıraktığı izler olması gerekmez mi? Yapılanlar ortada, yaşayarak yaparak öğrenmenin temelidir.

Cumhuriyet ile başlayan eğitim seferberliği meyvesini çabuk verdi. Kısa bir süre eğitimden geçilerek sağlıkçı ve eğitmen olarak köylere gönderilenler başarı destanı yazdılar. Verimli sonuçlar alındı. Daha da geliştirerek köy enstitülerinin temeli atıldı.

Günün olumlu örneklerini alarak bu günleri ve geleceğe bakmalıyız. Okuma yazma bilen aranan günlerden, üniversite mezunları iş ve atama bekleyen günlere geldik. Bugün helva yapabilmek için her şey fazlasıyla var. Onları üretime sokarak, verim alma çalışmaları yapılmalıdır.

Eğitmeni zor bulduğumuz günlerden, bu güzel dönemlere ulaştık. Toplumun geleceği huzuru, barışla eğitimle sağlanır. Okuldaki bütün dersler alan öğretmenleri tarafından uygulamalı olarak gösterilmelidir. Sanatın geleceğinin temeli okullarda atılmalıdır.

Açıkça söylemek gerekirse, biz de beden eğitimi, müzik ve resim dersleri çok önemsenmez. Aynı bakış açısı aileler için de geçerlidir. Başarıyı iş ve iyi gelir sağlayacak meslekleri düşünüyorlar. Çocuklar ona göre yönlendiriliyor. Bir üst okulun

Sınavlarını kazanmaya odaklanıyor. Böyle olunca da sanatı düşünme ve geliştirme aklımıza gelmiyor. Başarı düşüncesi yoruyor bir noktada tıkanıyor, hayal kırıklığı yaşanıyor. Yaşama farklı gözle bakarak sanata önem vermemiz gerekiyor. Hepimizin bildiği gibi cumhuriyetin temeli kültürdür. Yine Mustafa Kemal Atatürk sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuştur diyor.

Toplumun geleceğini, sanatla düşünmemiz gerekiyor. Gelecek ve gençlerimiz sanatla iç içe çalışmayı öğrenmesi gerekiyor. Okul çevresini saran kötü niyetliler iyi eğitim almış, sanata yönelen çocuklara yaklaşamaz. Tekdüze gibi eğitim bizi yozlaştırıyor. Geleceğimiz için hainlik düşünenler, gençlerimizi toplumdan soyutluyorlar. Çocukları hain menfaatleri için kullanmaya çalışıyorlar. Çocuklar çok kolay tuzaklarına düşürmek için her türlü planı yapıyorlar. Bunun önüne geçebilmek çocuklarını iyi eğitimi ve sanatı uğraşmaları ile mümkündür.

Sanat, müzik beden eğitimi resim dersleri çocukların her yönüyle gelişmesinin beklenmesini sağlar. Onların yeteneklerini ortaya çıkarır zekalarının gelişmesini sağlar. Ruhlarına güzellikler yükler sanat. Kötülük ve kinden uzaklaştırır. İnsani duyguların gelişmesine yardım eder sanat.

Sanata seven çocuk çevresini tanır. Doğayı ve bütün canlıları tanır ve korur sever. Onların yaşam mücadelesine bakarak düşünceyi geliştirir. Sevgiyi geliştirir, öğrenmeyi geliştirir, sevmeyi geliştirir.

Çocuklar sanata yöneldiğinde beş duyusunda kullanırlar. Hislerini ve güzelliklerin sanata katmaya, çevresine yaymaya uğraşırlar. Kimseye bunlar hayal gelmesin. Gerekli çalışma ortamlarının sağlayarak, çocuklara sanata yönettiğimizde, onlardaki gelişimin farkına varılır.

Çocuklar oyun içinde haklarını öğrenirler, savunmayı öğrenirler, yardımlaşmayı öğrenirler, topluma sanatla olumlu bakmayı öğrenirler. Resim, müzik ve beden eğitimi derslere gerektiğinden fazla önem verilmelidir. Toplumdan destek bulursa daha da güzel gelişmeler görebiliriz.

Yani herkes sanatçı olacak gibi bir düşünceye kapılmayalım. Bunları amatör olarak yapanlar olacağı gibi profesyonel olarak yapanlar da olacaktır. En başta sanatın güzelliklerini ve inceliklerini benimseyerek bakış açılarını merhametle, sevgiye kayacaktır. Gelecekte toplumun bütün kesimleri sanata ve sanatçıya pozitif bakarlar. Böylece sanatçımız ve sanat güneşlerimiz çoğalır.

Sevgi ve saygı içinde yaşamak istiyorsak sanata birlikte eğilerek gelişme ortamını yaratmamız gerekiyor. Ülkelerde sanat eğitimi matematik eğitimi kadar önemsenir. Bizde açıkça matematik başlı başına bir problem, üniversite sınavlarında iki, üç doğru çıkaran çok az.

Sanat barış içinde sevgi ile birleşerek mutlu yaşamamızı sağlayacaktır. Sanat, eğitimine ilgi duyan çocuklar da sevgi gelişir. Barış içinde yaşama duyguları
gelişir, paylaşmayı kardeşçe yaşamayı öğrenirler. Sanatı, öğrenen çocuklar vatanını, milletini ailesini sever korur.

Mustafa Özlük

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.