Mustafa ÖZLÜK

Mustafa ÖZLÜK

Seçim Bitti

Bir yerel seçim daha geride kaldı. Suçlamalar havada uçuştu. Gelecek seçimin barış ve ileri demokrasilerdeki seçim gibi olmasını arzuluyoruz. Suçlama değil hizmetler yapılacaklar, yarışsın. Gürültü ve sokak kirlilikler geride kalsın.

Bizdeki seçim senaryosu olmayan oyundur. Akıl dışı, masrafla ve gösterişle göz boyanır. Avrupa'nın hiçbir ülkesinde sokaklar kirletilmez. Kimse rahatsız da edilmez. Dışarıda değil evinin içinde bile belli bir saatten sonra gürültü yapılmaz. Komşulara ve çevreye zarar verilmemesi için özen gösterilir. Evinin içindeki sifonu bile belli bir saatten sonra basılmaz. İnsanlar kültür seviyesi yükseldikçe eğlence ve dinlenme zamanı zevkine varılarak yapılır. Huzurlu yaşama hakkına dokunulmaz.

Bu konu neden gündeme geldi? Sokak konuşmalarında halk doğru söylüyordu. Parti amblemleri kişi fotoğrafları görüntü kirliliğidir. Kişi partiyi ve partilileri zaten tanıyor. Gereksiz milletin sırtından masraf yapılmamalıdır. Kimse resme, şuna, buna bakarak oy vermez. Millet günler boyunca hazır kıta olarak seçim gününü beklerler. Kararı çok önceden verilmiştir. Gürültü ve patırtıya hiç gerek yoktur. İletişim araçlarını kullanarak propagandalar yapılabilir.

Akıl dışı faydasız işlerde neden ısrarcı oluyoruz? Hatta parti lideri geleceğinde köy, kasaba, ilçelerden şehre insan taşınır. Sözde yoksuluz ama göz boyamada kimse bizimle yarışamaz. Gösterişin, masraftan zaman kaybından başka faydası nedir? Neden hiç düşünülmez? Doğru yol seçilmez acaba?

Kalabalık görünmek için başka illerden adam taşınır mitingine.

Aklın ve bilimin yolu tercih edilmelidir. Yararlı ve doğru olanı yapmak gerekir. Düşünerek mi yapıyoruz? Düşünmeden geçmişteki hatalarımı tekrarlıyoruz. Neden yanlış bir yolu devam ettiriyoruz? Duygusal milletin gösterişe düşkünlüğü çoktur. Yasal bir düzenleme yapılarak yanlışlar terk edilmesi gerekir. Düşünerek akıl yolunu kullanarak kirletme ve rahatsız edilmeden iletişim araçlarından faydalanarak propaganda yapılabilir. Herkes çok iyi tanıyor partisini.

Gürültü ve patırtı gereksizdir sağlığa zararlıdır. Halkı, rahatsız ve germek gereksizdir. Sokak gösterileri pahalıya mal oluyor. Hatta can kayıpları yaşanıyor. Kimse üzülmesin, birbirine düşman edilmesin. Seçim bitiyor birlikte yaşama devam ediyor. Keyfine varalım artık yaşamanın.

Saygıyı, hoşgörüyü, yaşamda artırmak gerekir. Vatandaş yurttaşlık görevini özgürce kullanabilmesi gerekir. Gereksiz ısrarcı olarak yurttaşları rahatsız edilmemelidir. Kardeşliğin, komşuluğun baki olduğu işlenmelidir. Seçim bir tercihtir. Herkes istediği gibi kullanabilir oyunu. Topluma kin ve düşmanlık yaratmak doğru değildir. Siyasi çıkarı için kişiler feda edilmez.

Herkesin göz önünde yaşandı. Altı yıl önceki Urfa'daki ölümlü olaylar. Bu seçim mi, yoksa savaş mı? Altı yıldır aile adalet nöbeti tutuyor. Çok büyük olumsuzluklar yaşandı. Tekrarlamak fayda etmez, yanlışların son bulmasına çalışılmalıdır.

Urfa deyince aşiretler akla gelir. Ama sadece Urfa'da değil. Urfa'da mı? Antalya'da da afiş koyma broşür yüzünden cinayet yeni işlendi. Ders alınıyor mu? Cinayete değer mi? Kardeşçe sevgiyle yaşamak dururken nedir bu? Birileri makam sahibi olacak diye başkaları niye ölsün. Böyle kinlenecek ortamlar nasıl yaratılıyor?

Ölen mezara konulur. Katil hapishaneye konulur. Siyasi makama hiçbir şey olmamış gibi oturur. Olan ölenlere, öldürülenlere olur. Aileler ömür boyu düşmanlık besler. Çocuklar ne olur? Aileler ömür boyu düşmanlık besler. Çocuklar perişan olur annesiz, babasız kalırlar. Türkiye genelinde ne yazık ki bu yerel seçimde altı kişi öldü, altmış iki kişi yaralandı. . Çok acı bir sonuç olduğunu söyleyebilirim.

Oh Seçim bitti diyebilecek mi? Maalesef itirazlar ve sayımlarda da istenmeyen olaylar oldu.

Cemil Meriç "hiçbir şey insan kanını akıtmaya değmez" diyor. Eğitimde mi kültürde mi bizde mi hiç uğruna neler yaşanıyor?

Demokrasi kültürünü siyasiler geliştirmeye çalışmalıdır, Topluma yapıcı gerçek ve barışçıl iletiler verilmesi gerekir. Birileri sefa sürecek diye kimse ölmesin artık. Gerginliği azaltarak insani duyguları çoğaltmak gerekir. Mevki ve makamda geçicidir. Esas olan hizmet ve insanlıktır. Geriye başka hiçbir şey kalmayacağı bilinmelidir.

Seçim bitti üzülen ve sevilenler oldu. Milletin geçim derdi devam ediyor. Bazı dokunuşlar çare değildir. Seçimin bittiği gibi geçim derdinde bitmesi gerekir. Akıl ve bilim bunu gerektiriyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.