Mustafa ÖZLÜK

Mustafa ÖZLÜK

Tarım Önemlidir

Bilim ve teknoloji gelişmezse sanayide, tarımda geri kalır. Birçokları sanayiyi daha çok önemsiyorlar. Tarıma hor bakar bir durum görülüyor. Sanayiyi ihmal etme aklımızdan bile geçmez. Tarımda çok önemlidir, hem de sanayiyi besler. Tarıma hor bakan boğazına torba takar.

İşin kolayına kaçarak, sorunları görmezlikten gelmek çare değildir. Dünyadaki gelişmiş ülkeler tarımı ve sanayi paralel yürütmüşlerdir. Toplumda başarı bilimsel ve örgütlü olmakla sağlanır. Tarım için kooperatifçilik çok önemlidir. Kooperatifçilikte istenilen seviyeye ulaşamadı Türkiye.

Tarımda şu kadar ürün kaldırıp, satsam bir uçak alamazsın deniyor. Toplumda, tarım en önemli yere sahiptir. 85 milyonun karnının doyması gerekir. Atalarımız" gün bir öğün üç" diyerek özetlemişler. Sağlıklı gelişme dengeli beslenmeye bağlıdır. Sağlıklı bireylere sahip olmadan sanayiyi de geliştiremezsin.

Hollanda yüz ölçüm olarak Konya kadar deriz. Kendi ülkesinden 75 milyar euro'ya yakın ürün ihraç ediyor.. 40 milyar Euro'luk da alıp satarak para kazanıyor. Tarım ihracatında Amerika'dan sonra ikinci sırada. Bizim durumumuza ne dememiz gerekiyor.? Tarımı önemsersek hızlı ve gerçekten kalkınırız.

Napolyon'un sözünü hatırlayalım. "Ordular midesinin üstünde yürür "diyor. Aç ayı oynamaz. Aç askerde savaşamaz. Aç insanlarla başarı kazanılmaz. Onun için tarım devletin önemli politikası olması gerekir.

Tarım, sanayinin bacasının tütmesini sağlar. Pancar ,çay, tütün, pamuk , gibi ürünler sanayiden geçerek değer kazanır. Sanayi için saymadığımız ve saydığımız birçok ürün çok önemlidir.

Birçok siyasinin tarıma bakışı olumlu değildir. Tarıma bakışta olumsuzluk gençlerde de görülüyor. Tarımı önemseyen bir ruh halleri yoktur. Bazıları gibi gençler de gelir gözüyle bakıyorlar.

Sadece tarım diyerek dünyadaki kalkınmış ülkelerin içinde olamayız. Tarımsız da olmayacağını görmemiz, bilmemiz gerekir.

Türkiye'de küçük tarım çok geriledi. Gerilemenin altında yatan maliyetlerdir. Eskiden öküz, at, eşek, inek ile yapılan tarım kalmadı. Başta traktör pahalı, mazot pahalı, gübre ,ilaç pahalı. Hayvancılıkla yapılan çiftçilik zamanında ilaç gübre mazot yoktu. Ekip, kaldırıp, geçinip gidiyorlardı. Teknolojinin getirdiği kolaylıklara yöneldiler. Ellerindeki malları çıkardılar. Dönmek isteseler de eskiye dönemezler. Yeni teknoloji ile de parasal yönünden baş edemezler. Kara saban, pulluk, yaba, atkı dişli çiftçinin elinde kalmadı. Döveni, nostalji olarak artık görebilirsin.

Örgütlü olmayınca küçük işletmeler kaybolup gidiyorlar. Zarar edip para kazanamadıkları için küçük çiftçiler terk ediyorlar.

Zeytincilikte, meyvecilikte, sebzecilikte gerileme yaşanıyor. En başta paketleme sorunu vardır. Örgütsüz oldukları için pazar sorunu vardır. Basit gibi görünen sorunların çözümü için kooperatifçilik çok önemlidir.

En son söyleyeceğimi burada söyleyeyim. Örgütleme olmadığı gibi üretimde planlama da yoktur. Sulu tarım yapılan yerlerde bilinçli ve ekonomik sulama yöntemleri her yerde yoktur. Çoğu yerde vahşi sulama devam ediyor. Bazı yıllarda baraj ve gölleri de yeterli su birikmiyor. Dolayısıyla yeterli sulama yapılamıyor. Türkiye'nin her yerinde yeraltı suları her yıl on metre aşağıya çekiliyor. Bilimsel çözüm üretme verimli sonuca gitmek, bilimsel ve örgütlenme ile mümkündür.

Pazar konusunda bu yıl en büyük sorun limonda görüldü. Tarlada kaldı desek yalan olmaz. Alıcı komik fiyat veriyor. Maliyet yüksek çıkıyor. İşçi parasını kurtarmayacak fiyat veriliyor. Böyle olmasına rağmen herkes ucuz limona ulaşabiliyor mu? O da mümkün değil. Tarlada dalında bir lira olan limon marketlerde on ile yirmi lira arasında satılıyor. Maliyet pahalı olunca üretici çaresiz kalıyor. Bedava verilse dalında topla, götür sat derse hiçbir yerde on liradan aşağı satılamaz.

Kısaca var olanı seyrediyoruz. Üzüm bağda, bağ dağda uzaktadır. Kim gidecek kim uğraşacak gibi durumlar yaşanıyor.

Et de bir yıl içinde %100'e yakın artış oldu. Neden? Hayvan üreticileri yem pahalı diyor. Yem üreten ürün para etmedi diyor. Ürünü satan ucuz alan pahalı diyor. Problem bu durumda çözümsüz kalıyor.

Depremin etkisini belirtmeden geçemeyeceğim. onbir ilimizde iki milyon büyükbaş altı milyon küçükbaş hayvan vardı. Bunlar üreyecek bakılacak daha da çoğalacaktı. Can derdine düşen malı görür mü? Hayvancılıkta da çözüm bekleyen sorunlar vardır.

Her yapılan işler uzmanlarla işbirliği gerektirir. Ziraat mühendisleri, orman mühendisleri, veterinerler mutlaka işin içinde olmaları gerekir. Bilenlerin öncülüğünde, bilimsel ve teknolojiye bağlı tarım, hem kazanç sağlar, karnımız doyar, hem de Dünya ile rekabet edebiliriz. Karakucak güreş devri bitmiştir. Çevreyi koruyacak bilimsel üretim gerekir.

Tarım Bir ülkenin olmazsa olmazıdır. Mutlaka tohum, gübre, mazot desteği kaliteli bir şekilde sağlanmalıdır. Ürün toprakla buluşmadan taban fiyat verilmesi gerekir. Herkes kafasına göre Ekim yapmamalıdır. Üretim bölgelere ve ihtiyaca göre belirlenerek bilimsel yöntemlerle yapılmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.