Mustafa ÖZLÜK

Mustafa ÖZLÜK

Türkiye'nin Tarım Sorunları

En kısa zamanda verim dönüşü olan tarım sektörüdür. Onun içindir ki gün bir öğün üç diyerek tarımın önemi anlatılmıştır. Ayakkabı tamir edilir, gömlek yamanarak giyilebilir. Türklerde öğün atlanmaz. İnsanlığın en büyük korkusu tarihler boyunca aç kalmak olmuştur. Aç kalmamak için, başta ekmeksiz kalmamak için, tarihler boyunca dua edilmiştir.

Buğday, çay, fındık, fıstık, domates hangisini ele alırsak büyük sorunlar var. Yıllık üretim ve ihtiyaçları karşılama planlaması yok. Ücretler taban fiyatları önceden açıklanıp garanti verilmiyor. Domates kaç gün dayanır, çay yirmi dört saat dayanmıyor. Alıcılar duruma göre fiyat veriyorlar. Almayacağım diyerek umutsuzluk yaratıp fiyatı kırarak almaya çalışıyorlar.

Böyle olunca tarımımızdaki durum iç açıcı değildir. Tarımda istenilen verim alınamıyor. Bereketli topraklarda yoksulluk yaşıyoruz. Sorunlara köklü çözüm bulunmazsa daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz. Başta çocuklar olmak üzere toplumumuzun beşte biri yeterli beslenemiyor.

Türkiye'de hayvancılık nasıl bu noktaya getirildi? İnek her bir yılda buzağı verebilir. Koyun ve keçileri iki yavru alınabilir. Hatta Çanakkale'nin sakız koyunları üçüz ve dördüz doğurabiliyor. Ovaları ve yaylalar gibi olanaklarımız var. Nasıl bu hallere düştük veya düşürüldük? Afganlı gelmeden malcılığımız yok muydu? Bahaneye sığınmayalım Afganlar gelince hayvancılığımız bitme noktasına geldi.

Suriyeliler olmasa sanayimiz biter. Afganlar olmazsa malcılığımız biter sözleri beni çok incitiyor. Biz çok büyük yokluk ve yoksulluk içinde Kurtuluş Savaşı'nı kazanarak bağımsız yaşamayı kazanmış bir milletin çocuklarıyız. Savaşı Afganlar, Suriyeliler mi kazandı? Ne kadar saçma görüş milletine güvenmemekten daha tehlikeli bir şey olabilir mi?

Hem tarımda hem de hayvancılıkta bilimsel yöntemler mutlaka kullanılmalıdır. Hayvancılıkta beş senede zirveye ulaşabiliriz. Yeter ki doğru ve bilinçli yöntemlere sarılalım.

Tarımda su sorunu yıldan yıla büyüyor. Suyu verimli kullanma önemlidir. Elindeki olanaklar hoyratça kullandık. Güney Anadolu Bölgesi'nde ısı yüksekliği de buharlaşmanın fazla olması arazi tuzlu hale getirdi. Aynı şekilde su, gübre, ilaç hem pahalı hem de bilinçli kullanılmıyor.

Tarımın ve kökten bilinçle hayvancılığın çözülebilmesi için üreticilerin kooperatif kurmaları gerekir. Kooperatif ucuz girdiği sağlamaya çalışmalıdır üyelerine. Aynı şekilde ürünlerinde en iyi koşulları değerlendirmeyi sağlamalıdır.

Devletin taban fiyatları gerçekten doğru hesaplanması gerekir. Bu hesaplamaya göre taban fiyatı verilmelidir. Verilen fiyatların arkasında durarak, çiftçi korsanlara ezdirmemelidir. Devlet ve kooperatifler koordineli çalışmalıdır. Sorunlara aynı gözle bakıp çözümleri birlikte üretmeleri gerekir.

Aç insan neler yapmaz? Varlık içinde yokluk yaşamak ayıptır, günahtır. Türk milleti çalışkandır. Elimizi taşın altına koyalım, yokluğu yenelim.

Türkiye'nin kanayan yarası teşviklerdir. Gerçek üreticiler hayvan ve tarım için teşvik alamazlar. Alsalar bile devlet bu teşvikleri takip etmesi gerekir. Tarımla ve hayvancılıkla uğraşmayan siyasi güçler uygun teşvik alıyor. Otel yapıyor hiç ilgisi olmayan alanlarda yatırım yapıyorlar. Ne arayan oluyor ne de soran oluyor. Parayı çantaya katıp çıkıp gidiyorlar. Keyiflerine göre parayı kullanıyorlar. Belki de çoğu geride ödemeye yanaşmıyor. Acı da olsa sistem budur bizde.

Susuz yetişebilecek ürünleri üzerinde çok çalışmalıyız. Çok çalışmamız gerekiyor daha fazla nasıl ürün alırız diye? Çok çalışmalıyız, çoğu ürünler tarlada kalıyor. Bu bile çok büyük kayıptır ülkemizde. Kendi iklim şartlarına uygun hayvan ırkı çalışmaları yapılmalıdır. Daha, daha verimli hale gelmesi için sürekli çalışılması gerekir.

Gerek hayvancılığın, gerekse tarımımızın koşulları çok olumlu ülkemizde. Nasrettin Hoca'ya anmadan edemeyeceğim. Un var mı var. Şeker var mı var. Öyleyse helva yap yesin milletimiz. Elmanın iyisini yükle tutarlar, ağalara beylere satarlar. Kendilerine suyunu akışına dalgın dalgın bakarlar birlikte. Çözümler devlet millet el ele vermesi gerekir. Devletin kuruşunun nereye gittiğini takip etmelidir. Tarım ve hayvancılık sorunu mutlaka çözüme kavuşturmalıdır. Aç tavuk damı deler. Görmemezlikten gelir miyiz?

Milletimizin sorunları ortak akıl ve bilimle çözmek gerekir. Çözüldüğünde kazanan milletimiz olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.