Osman AVANOĞLU
RASİM ÖZDENÖREN’İN ARDINDAN
Cahit Zarifoğlu'nun adlandırmasıyla, Türk edebiyatında "Yedi Güzel Adam" olarak bilinen topluluğun son temsilcisi, öykü ve deneme türünde yazan Rasim Özdenören Hakkın rahmetine kavuştu.
Kendisi gibi ünlü bir Edebiyatçı olan Alâeddin Özdenören ile ikiz kardeş olan Rasim Özdenören 20 Mayıs 1940 tarihinde Kahramanmaraş’ta dünyaya geldi.
İlk ve orta öğrenimini Kahraman Maraş, Malatya ve Tunceli’de tamamladı. Ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini ve İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü'nü bitirdi.
Rasim Özdenören, 1979 yılında yazdığı “Gül Yetiştiren Adam” romanından ötürü edebiyat dünyasında, “Gül Yetiştiren Adam” olarak anılmaktaydı.
''Biz bireysel olarak kendi İslâm’ımızı tam yaşayabilsek, bu, çevreye yansır. Müslümanın en keskin tebliğ aracı İslâm’ı kendi nefsinde yaşamasıdır.'' diyen Rasim Özdenören 1962’de Sezai Karakoç’la tanıştı.
Sezai Karakoç ile tanışması, Özdenören’in sanat anlayışının ve fikir dünyasının şekillenmesinde büyük rol oynadı. Derin düşünce dünyasını İslam ile harmanlayarak edebiyatın Müslüman- modern çizgisinde yol almıştır. Özdenören; “Müslüman, kendine aykırı düşen bir toplum düzeninde bile Müslümanca bir hayat tarzını tek başına yaşayabilir.” diyerek İslami duruşunu net bir şekilde ortaya koymuştur.
Türk hikayesinde yerlilik unsurunu benimseyen Özdenören, 1969'da Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan, Erdem Bayazıt ve Alaeddin Özdenören ile "Edebiyat" dergisinin kurucuları arasında yer aldı.
Cahit Zarifoğlu, Mehmet Akif İnan, Erdem Bayazıt ve Alaeddin Özdenören ile 1976'nın sonunda "Mavera" dergisini kuran yazarın, hikâye ve yazıları Varlık, Türk Sanatı, Arayış, Hamle, Dost, Soyut, Yeni İstiklal, Diriliş, Edebiyat, Mavera, Yeni Devir, Yeni Zemin, Yedi İklim, Kaşgar, Hece, Zaman, Yeni Şafak ve Yeni Dönem'de yayımlandı.
Daha önce vefat eden Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan, Alaeddin Özdenören ve Ali Kutlay ile "Yedi Güzel Adam" olarak tanınan usta yazarların son temsilcisi Rasim Özdenören, son yıllarında Hece dergisinin yayın yönetmenliğini yaptı.
İnandığı şeyleri okuyucuna dayatmamak için özen göstermiş olan Rasim Özdenören, İslami kimliği ile de tanınmış edebiyatçılardan biridir.
Rasim Özdenören, “Müslümanca Yaşamak” kitabında, İslam’ın bugün nasıl yaşanmasına dair önemli ilkesel bilgiler sunar. “Müslümanın en etken tebliğ aracı yaşayışıdır.” diyerek yaşam amacının lisanı hal ile pratiğe dökülmesinin en büyük tebliğ aracı olduğuna dikkatleri çeker.
Vermek istediği mesajı genellikle yazmış olduğu öyküye zarar vermeden, öykünün yapısını ve akışını bozmadan vermeye çalışmıştır. Eserlerinde ustalıkla kullanmış olduğu bir anlatım biçimine ve şiirsel ifadelere sahiptir.
Türk Edebiyatının usta yazarlarından Rasim Özdenören sağlık sorunları nedeniyle bir süredir tedavi gördüğü Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 82 yaşında yaşamını kaybetti. Özdenören Eyüp Sultan Mihrişah Valide Sultan Haziresi'nde hazırlanan kabre defnedildi. Allah rahmet eylesin, mekânı cennet olsun.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.