Songül KARAMAN
Konya’da kış akşamlarının geleneksel lezzetleri 2
Konya’nın yöresel lezzetlerinde bugün Haşhaşlı bulgur, pişmaniye, akide şekeri ve kavutu ele alacağız.
2-Haşhaşlı Bulgur: Konya da buğday ile yapılan lezzetlerden biridir .Buğday ,haşhaş ve nohut kullanılarak hazırlanır.
Malzeme -Yapılışı: 3 su bardağı buğday 1 su bardağı nohut 1 tatlı kaşığı tuz (Üzeri için haşhaş ceviz kenevir .Nohutlar bir gece önceden ıslatılır . Ertesi gün buğday ve nohut düdüklüye konulur.Üzeri 4 parmak geçecek kadar su konulur.Tuz eklenip ocağa konulur.1 saat pişirilir.Kapağı açtığımızda su kalmışsa çekmesi beklenir.Üzerine dövülmüş haşhaş( İsteğe bağlı olarak üzerine kavrulmuş kenevir ve dövülmüş ceviz de konulabilir ) atılarak sıcak servis yapılır.
3-Pişmaniye: Kış akşamlarında tüketilmesi geçmişten günümüze devam eden tatlılardandır.Özellikle misafirlere sunulan edilen ikramlıklar arasında önemli yer tutar. Birkaç kişi birlikte yapılması ve bu esnada yapılan sohbetlerle kış akşamlarında hoş vakit geçirilmesini de sağlamaktadır.
Malzeme –Yapılışı: Şeker-Un -Su-limon –az yağ. Şeker su limon karıştırılarak şeker matı elde edilir az tereyağı eklenir .Şeker matı şeker üretimi yapılan yerlerden de alınabilir.Halka şeklinde oturan 4-5 kişi un dökülmüş sini üzerine şeker matını yatırıp kendilerine doğru asılıp germek suretiyle evire çevire vura vura , tel tel olacak kıvama kadar bu işleme devam edilir Fincana koyularak şekil verilir yahut keserek şekil verilerek servis edilir.
4-Akide Şekeri ve Fıstık: Konya ya özgü bir şeker türüdür. Bu sebeple Mevlâna şekeri olarak da adlandırılmıştır. Bazı yerlerde de peynir şekeri olarak bilinir. Yumuşak bir dokuya sahip olması ve ağızda dağılması peynir şekeri denmesine sebep sayılabilir. Farklı bir tada ve güzel bir kokuya sahiptir. Orjinal rengi beyazdır. Daha sonraları meyveli ve kakaolu türleri de yapılmaktadır .Geçmişte şekerci dükkanlarında yapılırken günümüzde fabrikalarda üretimi yapılmaktadır. Özellikle Konya dışına giderken tercih edilen hediyeliklerin başında gelmektedir. Yapımında püf noktalara dikkat edilmesi tat ve kıvamını tutturmak için önemlidir. Özel kazanlara şeker ve su eklenir. Oranları tam olmalıdır Su şeker miktarını geçecek seviyede olmalıdır.
Kaynatılmaya başlanır ve 100 santigrat derece olduğunda limon tuzu eklenir. Limon tuzu kıvam vermekte ve fermente için önemlidir. Limon tuzu eklenince karıştırma işlemi yapılmaz. Karışım yağlanmış levhalara dökülüp soğumaya bırakılır ve dilimlenir. Daha sonra ağartma işlemi görerek renk ve kıvamı ayarlanmış olur. Kalıplara dökülüp donmaya bırakılır .Kesilme işlemi yapılan şekerler süzgeç içine alınarak su serpilir .Bu işlem şekere nem kazandırarak yumuşak kalmasını sağlar Tekrar dinlendirilip paketlenir ve tüketime hazır hale getirtilir
5- Kavut : Kaynatılıp kurutulan buğday değirmende öğütülüp bugur elde edilir .Bulgur eleme işlemi ile kalın ve ince olarak ayrıştırılır. Bulgur elenirken kalbur altında kalan ve düğüden daha ince bulgur parçacıkları tekrar elenir. Bu ince düğüler saçta kavrulur. Havanda döğülmüş ceviz ve toz şeker karıştırılarak hazır hale getirilir. Lezzet olarak farklı ve güzel bir ikramlıktır.
(Devam Edecek)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.