Songül KARAMAN

Songül KARAMAN

Konya'nın Tarihi Musalla Mezarlığı (1)

Musalla Mezarlığı Konya'nın tarihi geçmişe sahip yerlerinden biridir.

Selçuklu İlçesinde bulunmaktadır. Mezarlığın Anadolu Selçuklukluları Döneminden 13.yy'dan kalma olduğu bilinmektedir. Musalla Mezarlığı'nın sekiz tane kapısı bulunmaktadır.

Ana kapı olarak; Nalçacı, Parsana ve Kalenderhane kapıları bilinmektedir. Bu kapıların her biri bir yönde yer almaktadır. Batı tarafta Nalçacı kapısı, doğuda Kalenderhane kapısı, güneyde Parsana kapısı vardır. Musalla Mezarlığı (191.875 metrekarelik) alanıyla Konya'nın en geniş ve büyük mezarlığı olma özelliğini taşımaktadır. 13.yy'a ait olduğu Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunca tescil edilmiştir.(Tarih:04.11.1988 )

Mezarlığın tarihine ait diğer bilgilere baktığımızda, kuzeydoğu yönlerinde yapılan inşaatlarda veya yol, kanalizasyon kazılarında 14 adet çeşitli tarihlerde lahitler çıkmış, her biri diğerinden güzel motiflerle süslü bu lahitlerin Romalılar devrine ait olduğu anlaşılmıştır. Bu çıkan tarihi eserlere dayanarak Romalılar devrinde Konya Nekropolünün bu civarda olduğu anlaşılmaktadır. Mezarlık geçmişte daha büyük bir alana sahipken zamanla etrafından geçirilen yollar nedeniyle alanı daralmıştır. Mezarlık içerisinde halen Selçuklular, Karamanoğulları ve Osmanlılar devrine ait çeşitli türbe ve mezarlıklar bulunmaktadır.

Mezarlığın yapı malzemeleri incelendiğinde, Sille, gödene ve mermer yapıya sahip oldukları görülmüştür. Mimari olarak kemer formunun özelliklerini taşımaktadır. Bu yapı (Kemer formu; üçgen alınlık, sivri, yarım daire, dilimli kaş kemer çeşitleri gibi başlıklar kullanılarak yapılar meydana getirilmiştir. Süsleme tarzına bakıldığında baş taşlarına istiridye kabuğu şekli ve bitkiler ayak taşlarında, asma yaprakları, üzüm salkım figürleri selvi şekillerinin bulunduğu kabartmalar kullanılmıştır.

Mezarlığın yapısı kuzeyinde ''Cennet Çukuru'' olarak adlandırılan bölümünde Namazgâh; doğu batı yönünde uzanan mihrap duvarı ile önündeki açık ibadet alanından ibarettir. Mihrap duvarının iki kenarında sekiz basamaklı birer taş merdiven yer alır. Mihrap duvarının ortasında üç kenarlı niş, köşelerde, zar başlıklı silindirik birer sutunceye oturan yuvarlak kemerin kuşattığı istiridye kabuğu formunda bir kavsarayla örtülüdür. Namazgâhın, Selçuklu dan kaldığı muhtemel bilgiler arasındadır

Cennet Çukuru Alanı: Bu alan hakkında ki bilgilere baktığımız da Malazgirt Savaşı öncesi Büyük Selçuklu Hükümdarı Alparslan'ın Anadolu'ya gönderdiği öncü birliklerin Konya ya kadar gelip, Bizans askerlerince şehit edilerek cenazelerinin bırakıldığı yer olarak bilinmektedir. Tarih araştırmacısı Muhammet Ali Orak'ın araştırmalarına göre Selçuklu askerlerinin şehit edildikten sonra Bizans askerlerince o dönem su dolu olan çukura atıldıkları belirtilmiştir. 2006 yılından sonra ‘'Cennet Çukuru ‘' denilen alanda defin işlemleri durdurulmuş ve belediye tarafından ‘'Cennet Çukuru ‘' adı altında bilgilendirici tabela asılmıştır. (Devam Edecek)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.