KONYA’NIN KÜLTÜR İNCİSİ SELÇUKYA

Bu hafta Konya’mızın kültür sanat alanında en nadide derneklerinden olan Selçukya Kültür Sanat Derneğinden bahsedelim istiyorum ilk önce Selçukya Kültür Sanat Derneği hakkında kısa bir bilgi verelim. Aslında faaliyetlerini bir yazıya sığdırmak imkân dahilinde olmasa da hakkında kısa bilgi verebiliriz.

Selçukya Kültür Sanat Derneği 2012 yılında Konya Merkezde kültür, sanat, edebiyat çalışmaları ile şehre yeni bir dinamik kazandırmak için kurulmuştur. Selçukya kelimesi ilk olarak Konya'nın tanınmış simalarından Feyzi Halıcı tarafından kullanılmış olup Selçukya; Selçukluların olduğu yer, Selçukluların memleketi anlamına gelmektedir. Daha sonra gazeteci yazar Seyit Küçükbezirci'nin başlatmış olduğu Selçukya Şiir Akşamları ile devam etmiş ve hukukçu yazar Fatma Şeref Polat'ın kurucu başkanlığını yürüttüğü Selçukya Kültür Sanat Derneği ile şehirde ve kültür sanat çevresinde marka bir isim haline gelmiştir.

Faaliyetlerinden söz edecek olursak, Selçukya Şiir Akşamları, Selçukya sohbetleri, Selçukya Kültür Gezileri, Kitap tanıtımı ve imza günleri, Vefa günleri, Kitap Fuarları, İlçe İlçe Konya ile ilçe belediye başkanlarımızdan ilçelerimiz ve kültürleri, Şiir Antoloji kitapları, Selçukya Kültür Sanat Yayınevi gibi kültür ve sanat adına birçok alanda faaliyetler yürütmektedir.

Her biri ayrı bir yazı konusu olan bu faaliyetleri bir iki cümle ile özetleyecek olursak, 6 yıldır aralıksız sürdürdüğü Selçukya Şiir Akşamları, derneğin en etkin faaliyeti olarak başı çekmektedir. Her hafta pazartesi akşamı düzenlemiş olduğu Selçukya Şiir Akşamları ile şiir yazan ve okuyan her kesimden her yaştan insanları bir araya getirerek, bir gönül köprüsü kurmanın yanında, belirli günler ve haftalara da özel programlar düzenleyerek, Konya'da bir ilki gerçekleştirmiş olup şehirde adeta bir şiir atölyesi oluşturmuştur.

Ayrıca şehrin unutulmaya yüz tutmuş değerlerini ön plana çıkarmak ve hafızalarda diri tutmak adına konuşulmayan konuları gündeme getirdiği Selçukya Sohbetleri ile gündemin takipçisi olmaya devam etmektedir.

Dernek tarafından belli aralıklarla düzenlenmekte olan Selçukya Kültür Gezileri başta Konya'nın ilçeleri olmak üzere Konya, Karaman, Antalya ve Mersin gibi yakın çevreyi içermektedir. Günübirlik yapılan gezilerde bölgenin tarihi ve turistlik alanlarının yanı sıra mesire alanları ve doğal güzellikleri gezilerek ekipte bulunan uzman fotoğrafçılar tarafından profesyonel çekimler yapmakta ve şair ve ozanlar tarafında gittiği her yere şiir dinletisi de götürmektedir.

Selçukya Kültür Sanat Derneği yine yapmış olduğu etkinliklerde "Vefa" kavramına önem vererek şehrin kültürüne önemli katkılarda bulunan isimleri ebediyete intikal etmeden onore ederek tarihe not düşmektedir.

Dernek Konya şehir merkezinde ve İzmir Bornova Belediyesince kurulan kitap fuarlarında stant açarak Konya’da ve yakın çevrede bulunan yazarlara imza etkinliği düzenlemektedir. Kurmuş olduğu yayınevi ile yakın zamanda çıkaracağı eserlerle bu faaliyetleri daha ileri seviyelere taşıyacak ve yayın hayatında da farkını gösterecektir.

Şiir antoloji çalışmalarının ilk cildini iki yıl önce 25 şairin katılımıyla hazırlamış Karatay Belediyesi Kültür Yayınları etiketiyle çıkarmıştı. Yine ikinci cildini de 35 şairin katılımıyla hazırlamış ve Karatay Belediyesi Kültür Yayınlarından geçtiğimiz hafta çıkarmanın sevincini ve gururunu yaşamaktadır. Bu faaliyete büyük katkı sağlayan başta Karatay belediye Başkanı Hasan Kılca’ya, onun nezdinde Karatay Belediyesi Kültür Dairesi yönetici ve ekibine şükranlarımızı sunarız.

Efendim şehrimizin bu nadide derneğini yakından tanımanızı ve faaliyetlerini yerinde görmenizi hassaten istirham ederim. Samimi bir ortamda, gönülden çalıp söyleyen başta yöneticilerine ve katılımcılarına teşekkürü borç bilirim.

Son olarak, Selçukya Şairleri Antolojisi 2. Cildinin tanıtım ve galası 11 Eylül 2023 Pazartesi günü saat 20.00 da yeni sezonun ilk Selçukya Şiir Akşamları programına, Konya İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonuna bütün şiir ve kültür severleri bekleriz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.