Yılmaz SANDIKÇI

Yılmaz SANDIKÇI

AKLINIZI BAŞINIZA ALIN

Bazı tarihler önemli olduğu kadar bazı tarihlerin de anlamı büyük benim için… 28 Mayıs seçim günü de öyle. Çünkü 28 Mayıs seçim gününün bir gün öncesi 27 Mayıs darbesi, bir gün sonrası İstanbul’un birinci fetih günü… İstanbul’un ikinci fetih gününü, kurtuluş gününü de unutmayalım 7 Ekim! Ayrıca 27 Mayıs’ın bir gün öncesi başka önemli bir tarih benim için.

*

28 Mayıs 2023 seçimleri önceki seçimlerden daha farklıydı. Bu seçimde rejim değişikliği hayali ile endişesi yarıştı. Seçim sonuçları kazanan tarafa da Türkiye’ye de hayrlı olsun. Ancak demekle bitmiyor hayrlı olması için her iki tarafın da yapması gerekenler var.

*

Bence seçime giren her iki tarafın da hedefi aynı, her ikisi de Türkiye’yi daha iyi bir seviyeye getirmeye çalışıyor. Fikir ayrılığına düştükleri konu, yöntem ile bazı kavramlara yükledikleri anlamlar.

*

Örneğin, bir tarafın şeriat derken diğer tarafın laiklik demesi, bu kavramlara yükledikleri anlamlar üzerinde yeterince düşünmediklerini gösteriyor. Hatta bazıları hiç düşünmüyor, zadece söylentilere kanıyor. Öyle ki milletimizin bir kesimi dinlediği takip ettiği kişiyi iyi biri zannediyor ve o zan ile karar veriyor. Onları uyarmak isterim, Allah Kuran’da “zannın çoğu günahtır” diyor “zan ile hareket etmeyin” diyor.

*

Aklınızı başınıza alın… Vatan derken millet derken din iman vicdan derken, demokrasi, laiklik, liyakat, adalet derken zan ile hareket etmek Kuran’daki ifadesi ile belki de en büyük günahlar arasındadır. Aklınızı başınıza alın.

*

Neredeyse 4000 yıl önce yazılan Hamburabi kanunları ile şeriat arasındaki farkı anlamadan, bazı gelenekleri din zannederek, örfü töreyi şeriat zannederek konuşanlar da laikliği dinsizlik gibi uygulayanlar ile laikliği dinsizlik gibi gösterenler de hepiniz aklımızı başınıza alın…

*

Daha önemlisi bunları dinleyenler, bunlara kananlar asıl siz aklınızı başınıza alın!

*

Dünyanın akupunktur noktasında bulunan vatanımızda söz sahibi olmak isteyen büyük devletlerin entrika ve oyunlarına engel olamıyoruz çoğu zaman. Hatta bazen oyuna gönüllü katılmak zorunda kalıyoruz. Sömürgeci batı devletleri bölgemizdeki farklıkları kaşıyıp, karıştırıp birbirine karşı kışkırtıp milletimizi birbirine düşürmeye çalışıyor. Sonrası kolay; Böl, parçala, silah sat, yönet, güt ve yut, vs, vs...

*

Yakın tarihimizde Çanakkale zaferi gibi bir kutup yıldızımız var. Yönümüzü kaybetme endişesine düştüğümüzde bakıp yolun doğrusunu bulabiliriz.

*

Bu vatanı bize miras bırakmak için Çanakkale’de yatanlar nasıl et-tırnak gibi yaşadıysa, bugün de öyle yaşamamız gerekiyor. Çanakkale’deki şehitlerimize layık olabilmek için ayrışmak yerine üzerimizde oynanan parçala yönet oyununu bozmak, farklı görüşlerimiz ile birlikte tek olmak ve kendi bölgemizde kendi oyunumuzu kurmak gerekiyor.

*

Bu vesile ile 1999 yılından beri tekrar edegeldiğim bir önerimi paylaşmak istiyorum izninizle; 14/28 Mayıs 2023 seçilen milletvekilleri ve Cumhurbaşkanı ile göreve atanacak yardımcılar, bakanlar, bürokratlar yemin törenlerini Çanakkale Şehitliği’nde yapsınlar…

*

Millî Eğitim Bakanlığı da orta öğretim müfredatına Çanakkale şehitlik ziyaretleri eklesin. Resmi bir ders gibi… MEB, Seyit Onbaşının “iman gücü” ile kaldırdığı bilmem kaç kilogram top mermisini anlatırken, bilmem kaç kilometre uzaktaki hedefe isabet ettiren topu yapan “beyin gücü” ürünü “teknoloji gücünü” anlatmayı ihmal etmeyi bıraksın.

*

Devlet kadrolarına atanan memurlar ile özellikle vergi memurları, polisler ve öğretmenler yemin törenlerini Çanakkale Şehitliği’nde yapsınlar.

*

Kendi oyunumuzun senaryosunu kendimiz yazmak istiyorsak, bizi cumhuriyete taşıyan Çanakkale ruhuna nasıl layık olacağımızı, düşünmeye başlamalı, düşünürken aklımıza liyakat ve adalet eklemeyi örenmeliyiz.

*

Belki böylece, yüzüncü yılına gelen Cumhuriyet Bayramlarımızı hala 10. yıl marşı ile kutlayan CHP kafası da günümüz gerçekleri ile yüzleşir belki ve utanç duyarak nerede yanlış yaptığını düşünmeye başlar!…

*

Bir de dünya hâkimiyetinin bilek gücü yerine beyin gücüne geçmesine neden olan tarihi gelişmeleri anlamaya çalışmalıyız! Nerede geç kaldık, nerede yanlış yaptık?! 2023 aklını başına alma, ders alma yılı olsun!.. Tarihteki yanlışlarımızı tekrar etmemek için ders alanlara Rusya’dan selam ve dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.