Mustafa ÖZLÜK
Karşılık bulan çağrı
Asırlar boyu artarak karşılık bulan çağrı Mevlana'dan. 751.Vuslat yıl dönümünde dünyanın her yerinden insanlar akın akın çağrıya uyarak Konya'ya geldiler. Umut dolu olarak yüreklerinde ve gönüllerinde sevgiyle geri dönecekler. "Kim olursan ol yine gel! kafir, mecusi, putperest olsan da yine gel Bu bizim dergahımız ümitsizlik dergahı değildir. Yüz kere tövbeni bozmuş olsan da yine gel" diyor Mevlana. Bütün insanlığı kapsayacak böyle bir çağrı Mevlana'dan başka yapılmamıştır. Belki de en çok alıcılı bulması bu çağrıdan geliyor dünyada.
10 aralık 1948'de İnsan Hakları Bildirgesi kabul edildi. İnsanın rengi dili ,dini ne olursa olsun eşit haklara sahiptir. Mevlana bunu sekiz asır önce söylemiştir. Kültür birikimiz olsa hem yurdumuz ,hem Mevlana daha parlak güneş olurdu dünyada. Kendi ilmi ile güneş olmuş dünyaya Mevlana. Düşüncemiz gelişmiş olsa ülke desteği olsaydı dünya nasıl tanırdı Mevlana'yı. Bunun düşünülüp çok çalışılması gerektiği kanaati taşımaktayım.
Bu dünyada herkes bir gün fani olacaktır. İnsan olarak dünyaya kalıcı olarak gelen olmadı. Ölümde herkes yas tutar. Mevlana ölüm gününde bile milleti düğüne çağırıyor. Onun için şeb-i aruz da huzur sevinç ve coşku yayılır Konya'dan dünyaya. Ölümü ebedi yaşam olarak görüyor Mevlana. İlminin yüceliği ile" ölümümüzden sonra mezarımızı yerde aramayın. Bizim mezarımız ariflerin gönüllerindedir." Gönüller asırlar boyunca Konya'ya akmaktadır. Düğüne katılım yıldan yılda artarak gönüllerde umut akacaktır. Geride sevgi ve hoşgörü kalacaktır. Gidenler gönüllerinde götürecekler.
"Sen bir şeyler verdikçe dost görünen çok olur, bir de sen iste de gör, hepsi birden yok olur" .Sevgi bile karşılık bulursa yaşanır. İnsanoğlu hep bana demeye alışmış olsun da gör. Yardımlaşma unutulur, iyilik duygusu gittikçe ilgi görmez olur. Bencil kişilerde ahlakta çöküntüsü içindedir. Selam bile karşılıksız havada kalır. Daha ilerisi nankörlük olur .Sevgi ve iyiliğin karşılığı nankörlük olmamalıdır.
"Herkes ölüp gidiyor, Bir sen mi kalacaksın ha iki gün fazla ha iki güne az, yaşayacaksın ateşte kül toprakta gül olacaksın. Mühim olan yaşarken insan olacaksın" İnsan olmayandan bir şey olmaz ve beklenmez. İnsan olmayan rüzgar gülü olur. Üfleyeni olmasa da şımarıklık devam eder.
.
İnsan olmayan da kişilik ve karakter boştur. Dünyada insan olmak hoştur .Sevgiyi almayı vermeyi bilmek güzeldir. Karşımızda hep iyi insan çıkarsa şanslı olduğumuzu bilelim.
Şimdi Mevlana'yı anlamak ve tanımak için Şems anılmazsa eksik kalır. Her insanı derinden etkileyen bir kişi vardır. Bu kişi Şems olursa, görünüp kaybolsa aranır bütün güçlüklere göğüs gererek aranır. Aramakla kalmaz bütün olanaklar seferber edilir. Çünkü Şems Mevlana'nın manevi düşünürüdür. Derinden etkilemiştir birbirlerini. O da manevi bir arayış içindedir. "Şems Mevlana şöyle bir soru sorar. "Hazreti Muhammed mi daha büyüktür. "yoksa Bayazid-i Bestami dediği Bestami mi şimdi aynı yolun yolcusu İkisi de ama Mevlana'yı ateştendirmek amacıyla bu soru sorulur ve amacına da ulaşır .Hazreti Muhammed'e kıyaslama olur mu? Manevi anlamda göl veya denizde mi karşılaştırın diyor Şems?
Bu karşılaşma ikisini de derinden etkilemiştir .Birçok benzerlikleri vardır .Umut insandan insanadır. Zaman zaman Şems kayıp da olmuş. İkisi de bu aylıkta derin üzüntüye düşmüştür. Elindeki bütün olanakları seferi ederek Şems aramıştır ,aratmıştır. Mevlana'nın ruh halini bilenler hepsi ,Şems gördük diyenlere müjde veriyordu. Bazıları da gelip yalan söylüyorlar dediklerinde "gerçek olsa neler vermezdim" derdi Mevlana.
Büyük alimler birbirlerini etkilemişlerdir .Semaya ve semazenlere ilgi duymaya başlamıştır Şems .Üstün bilgilerinin yanında daha çok maneviyata dönüştürmüştür.
Mevlana'nın sözlerinde anlaşıldığı gibi sevgi, hoşgörü maneviyat üzeredir. Çalışma ve düşüncesi maneviyat konusunda Şems ile aynıdırlar. Mevlana aynı zamanda büyük bir şair ve yazardır.
Bayezid-i Bestami büyük tasavvufun önde gelenlerindendir. Vahdeti vücut varlık birliği anlayışına yönelik düşünceleri ile tanınmaktadır. Allah'a yakınlaşmanın ibadetle olacağına inanmıştır .Kısaca söylemek gerekse büyük ilim adamıdır Şems adını Onun için anmıştır.
İlim adamı insanlığa doğruyu göstermeye çalışır. Çalışmadan maddi kazanç beklemezler .Manevi zenginliklerine insanları ortak etmeye çalışırlar, herkes iyi düşünmelidir .Dünyada kaç tane Mevlana vardır? Şems kaç tane? Beyazıd-i Bestami kaç tane? Bunlar ömür boyu insanlığa ilim güneşi olmuşlardır .Biraz başımızı kaldırıp baktığımızda karşımızdadırlar.
Konyalı olarak dünya insanlarını Konya' ya çağıranın değerini bilmek ve hakkını vermek gerekir. Mevlana'nın çağrısı ile gelenleri güler yüzle en iyi şekilde karşılamamız gerekir. Mutlu olarak ,gülerek dönmelerini sağlamalıyız. Bunu yaptığımızda 751 yıldır düğüne katılanları hoşnut etmek görevimizdir. Mevlana'ya saygımızı göstermiş oluruz.
Bilim ve ilim olmadan yaşamak boşunadır. İlim ve bilim üretemezsen arayıcı olarak çalışmak ve bulduğunu almak gerekir. Mevlana, Şems, Bestami bunu yapmışlardır. Hem ilim yaymışlar hem de başkalarının ilimden faydalanmasını bilmişlerdir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.